De volgende ochtend gaan we naar Chandaka Forest. Met een lokale gids ondernemen we hier een mooie wandeltocht. Het bos is dichtbegroeid en we zien veel vlinders, vogels en af en toe een aapje. Na twee uur wandelen horen we een kudde olifanten en glurend door de dichte begroeiing zien we de enorme grijze silhouetten. Het is niet verstandig om dichterbij te komen en we kunnen vanaf onze positie achter het groen niet inschatten of de olifanten onze kant uit komen. Een spannende ervaring!
Draslanden in Bhitarkanika
De volgende highlight die we bezoeken is Bhitarkanika, een draslandgebied bij de kust. Onderweg stoppen we bij verschillende boeddhistische kloosters, grote gebouwen met schitterende fresco’s en enorme beelden. Het lijkt wel of we in Nepal zijn! De overnachting is in een tent, zonder airco maar met een ventilator. Die hebben we eigenlijk niet nodig, want het koelt in de avond lekker af. Het is een leuke plek aan de rand van de draslanden met heerlijk eten. Een unieke plek waar we zonder onze reisorganisatie Indus Reizen waarschijnlijk niet waren beland.
De draslanden zijn met name beroemd om de witte krokodillen die daar leven. We waren hier sceptisch over, maar zodra we op de boot zitten en de rivier opvaren verdwijnen onze twijfels als sneeuw voor de zon. Ongelofelijk wat een hoeveelheid krokodillen, en dat uiterlijk.. Veel lichter dan normale krokodillen. En dan al die vogels: vijf verschillende ijsvogels, duizenden aalscholvers. We raken niet uitgeteld in dit onaangetaste gebied zonder toeristen.
Kunst van de kamasutra
Onze reis brengt ons naar Konark, de Sun Temple. Dit is een van de meest bijzondere tempels van India. Het kolos is gebouwd in de vorm van een koets met wielen van tweeëneenhalve meter hoog die tot in het kleinste detail zijn bewerkt. De beeldhouwers hebben zich duidelijk goed verdiept in de kunst van de kamasutra. Van de tienduizenden beeldjes zijn er een aantal best leerzaam. Wat een indrukwekkend bouwwerk. We verblijven in een heerlijk hotel aan een mooi schoon strand. Hier zijn wel toeristen, voornamelijk Indiërs die lekker gaan zwemmen of cricket spelen op het strand.
Irrawaddydolfijn spotten
We doen nog een boottocht, nu op het Chilika Lake, 1.100 vierkante kilometer groot. Dit is (anders dan de naam doet vermoeden) geen meer maar een lagune. De op een na grootste lagune ter wereld zelfs met een biodiversiteit waardoor er dieren leven die je bijna nergens anders kunt zien. Ons doel: de illustere en extreem zeldzame Irrawaddydolfijn spotten. Zelf schatten we onze spotkans in op vijf procent. Maar na vijftien minuten op de boot zien we er al één. En daar blijft het niet bij, we zien er meer dan tien. Hoe vreemd het ook klinkt; dit zou een toeristische bestemming moeten worden. Dan worden deze dolfijnen namelijk nog beter beschermd.
Stammen ontmoeten op de markt
Vanaf de kust gaan we de bergen in, het gebied waar diverse stammen wonen. Dit zijn desolate stammen die niet bezocht kunnen of mogen worden. Hun leefgebied en levensstijl moet bewaard blijven. De enige manier om in contact te komen met deze stammen is door naar de lokale marktjes te gaan. Alle stammen komen er namelijk om iets te verkopen. De vrouwen van de beroemde Dongria Kondh-stam lopen tientallen kilometers op blote voeten door de bergen. De verschillende stammen zijn te herkennen aan hun oorbellen en neusringen. Sommige vrouwen dragen drie grote neusringen, anderen hebben tientallen oorbellen in. De kleuren van hun kleding variëren ook van stam tot stam. Bij de meeste stammen bedekken de vrouwen hun bovenlichaam niet, behalve als ze naar de markt gaan.
Deze markten in de binnenlanden van Orissa zijn buitengewoon leuk om te bezoeken. Er worden hand gegoten bronzen beeldjes verkocht, die ongelofelijk gedetailleerd zijn. Ze worden eerst van bijenwas gemaakt, daar wordt een mal van gecreëerd waar dan uiteindelijk het gloeiende brons in wordt gegoten. Andere stammen verkopen ook zelfgemaakte alcohol of honing van wilde bijen.
Vrouw gezocht
Ons oog valt op een jongen van een jaar of veertien, hij heeft neusringen in en vele kleurige kettingen om. Ook heeft hij bloemen bij zijn oren en een grote bijl over zijn schouder. Onze chauffeur geeft aan dat dit heel bijzonder is. Normaal komen er namelijk geen mannen van deze stammen naar de markt, alleen vrouwen. Deze jongen is op zoek naar een vrouw bij een van de andere stammen en is daarom naar de markt gekomen. De foto die we van een grote afstand van hem maken, zou niet misstaan in de National Geographic. Wat een typisch beeld! Na deze unieke ervaringen keren we terug naar het vliegveld van Bhubaneswar voor onze vlucht naar New Delhi. Je kunt Orissa prima combineren met Kolkata of de regio Assam of Sikkim. Wat een enorme indruk heeft deze reis bij ons achtergelaten: de rivieren, draslanden, bossen, bergen, stranden, schitterende tempels en échte stammen. Orissa is India in het wild.”