“Vaak hoor je mensen zeggen dat reizen slecht is voor het milieu en dat het onmogelijk is om duurzame reizen aan te bieden. De CO2-uitstoot van de vlucht alleen al is soms genoeg reden om niet in het vliegtuig te stappen. Zeker als het gaat om verre reizen, zoals naar Australië en Nieuw-Zeeland.
Wat echter maar al te makkelijk wordt vergeten, is dat duurzaamheid niet alleen gemeten wordt op basis van de effecten op het milieu, maar ook op de economische en sociale impact. Bedenk maar eens dat reizen een van de grootste industrieën ter wereld is, die veel mensen in hun levensonderhoud voorziet. In sommige landen geldt dit voor maar liefst 20% van de bevolking.
Kleinschalig
Dat toerisme een grote ecologische voetafdruk achterlaat, weten we allemaal. Maar feit is dat mensen altijd zullen blijven reizen. Daarom moeten we verstandig omgaan met de negatieve impact van toerisme en dit op een andere manier minimaliseren. Dit kan door bewuste keuzes te maken. Door bijvoorbeeld samen te werken met micro-ondernemingen: kleinschalige accommodaties en activiteiten die zich volledig inzetten om de natuur te onderhouden en verbeteren. Die bezoekers laten kennismaken met cultuur en erfgoed. Dit soort kleinschalige initiatieven inspireren bezoekers om ook thuis bewuster en dichter bij de natuur te leven.
CO2-uitstoot
En hoe zit het dan met al die vervuilende vluchten? Vliegen veroorzaakt 2,5% van de CO2-uitstoot wereldwijd. Ook hier kunnen bewuste keuzes gemaakt worden: kies er bijvoorbeeld voor om te vliegen met toestellen met de laagste CO2-uitstoot, die 40% minder brandstof gebruiken, zoals de A350. Sterker nog, je kunt ervoor zorgen dat alle uitstoot, van zowel vluchten als autoritten tijdens een vakantie, dubbel wordt gecompenseerd.
Kookoven-project
Hoe? Neem bijvoorbeeld het project voor schone kookovens van TravelEssence. Als je ziet dat 5% van de CO2-uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door open haardvuur en drie miljard mensen op aarde hun warme maaltijd nog altijd moeten bereiden op open vuur, valt daar veel winst te behalen. Daarbij zorgt de hoeveelheid roet en rook die deze manier van koken produceert ervoor dat jaarlijks vier miljoen mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, onnodig overlijden aan een longziekte. Bedenk daarbij dat een derde van het inkomen van mensen, die het toch al niet breed hebben, opgaat aan de brandstof om te kunnen koken. Jaarlijks heeft dit tot resultaat dat vele hectaren aan bomen worden gekapt voor brandstof. Hierdoor ontstaat ontbossing en kan er bovendien minder CO2 worden gecompenseerd. Het schone kookoven-project van TravelEssence zorgt ervoor dat, voor elke reiziger van TravelEssence, een arm gezin in een ontwikkelingsland in Azië een schone kookoven krijgt.
Vliegtaks
Verduurzaming van reizen is essentieel voor een gezonde toekomst. Dus waarom compenseren we niet elke vlucht door schone kookovens aan ontwikkelingslanden te doneren, in plaats van de invoering van vliegtaks? Als elke reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij mee zou werken om alle vluchten en kilometers te compenseren door schone kookoven-projecten, is dit goed voor ontwikkelingslanden, voor de gezondheid van mensen wereldwijd, voor het milieu en tegen ontbossing.
Positieve impact
Maar er is meer, veel meer wat we aan duurzaamheid kunnen doen. Nu en in de toekomst. Bij TravelEssence streven we ernaar om zowel de activiteiten op ons kantoor als onze reizen zo duurzaam mogelijk te maken en onszelf steeds
te verbeteren. We zijn toegewijd om een positief effect op het milieu en de samenleving te hebben en kleinschalige ondernemingen te steunen. Ons doel is om niet alleen de beste vakanties naar Australië en Nieuw-Zeeland te realiseren, maar ook vakanties met de grootst mogelijke positieve impact.
Reizen post-coronatijd
Eerlijk is eerlijk, de reiswereld zal er na de coronacrisis heel anders uitzien. Mensen gaan bewuster keuzes maken wat betreft vakantiebestemming en -besteding. Grote hotelketens worden gemeden en het dringen aan het buffet is voorlopig verleden tijd. Reizigers zullen meer momenten willen besteden in de natuur, excursies in kleine groepen aanvragen, bewuster kiezen om wel of niet in het vliegtuig te stappen en beter georganiseerd op reis gaan. Maar een ding is zeker: mensen zullen altijd blijven reizen.”