Ons onderkomen voor de komende twee nachten is hotel Ansitz Steinbock, een verborgen juweel in het dal van Villanders. We worden verwelkomd door eigenaresse Elisabeth, die ons de luxe kamers laat zien. We hebben een ligbad bij het raam, een regendouche en zelfs een eigen sauna. Wat een goed begin! Geen wonder dat dit een populaire locatie is om de huwelijksnacht door te brengen. Nadat we zijn geïnstalleerd, kiezen we voor ons eerste diner de Torgglkeller in Klausen, op een kwartiertje rijden van ons hotel. Dit restaurant staat bekend om zijn traditionele, lokale keuken en pizza’s uit de houtoven. We proosten op onze eerste dag in Zuid-Tirol.
Törggelen op de Kastanjeroute
De volgende ochtend ontmoeten we onze gids Susanne voor een herfstwandeling. De zogenoemde Kastanjeroute leidt ons door de prachtige natuur, langs traditionele boerderijherbergen, om uiteindelijk bij te komen tijdens een Törggele-lunch. Törggele is een geliefde traditie in Zuid-Tirol in oktober en november, het brengt mensen samen om te genieten van eten, wijn en elkaars gezelschap, vaak gecombineerd met een mooie wandeling. Het is een oogstfeest en wordt ook wel het vijfde seizoen genoemd.
Truffelseizoen
Eenmaal aangekomen bij een van de herbergen, worden we hartelijk verwelkomd door gastheer Stefan. Hij serveert ons verschillende lokale toppers, zoals worstjes, spek, zuurkool, verse appelsap (mijn favoriet!) en jonge wijn. Meer dan verdiend na zo’n mooie wandeling. Nadat we onze buik rond hebben gegeten is het tijd om wat te ontspannen in het hotel. We duiken onze kamer in voor de sauna en wat rust. Om daarna opnieuw getrakteerd te worden in het hotelrestaurant. Ik bestel een pasta met truffel. Eigenaresse Elisabeth vertelt ons dat de truffels ieder jaar voor duizenden euro’s worden ingekocht.
Van Neustift naar Brixen
In de ochtend van ons vertrek uit Villanders staat er een e-biketour van Neustift (Novacella) naar Brixen op het programma. Deze tocht voert ons door heuvelachtig terrein en dat alleen al is een avontuur. Gelukkig hebben we een e-bike om al die heuvels te trotseren. De eerste stop is bij wijnmakerij Pacherhof, waar we de wijnkelder bezoeken. De historische kelder barst van de oude wijnen en onthult een lange traditie van wijnmaken in Zuid-Tirol. We wandelen over het landgoed naar het terras dat uitkijkt over de uitgestrekte wijngaarden. Hier krijgen we van de eigenaar een wijnproeverij.
Hof van Eden
Na al deze weldaad stappen we weer op de fiets. We rijden naar het klooster van Neustift, een centrum van religie, cultuur én wijnproductie. We worden rondgeleid en zien behalve het klooster ook de prachtige tuinen. Hier groeien de mooiste bloemen, bomen en vruchten, die later nog op ons bord zullen belanden. Het lijkt het Hof van Eden wel. Na onze avontuurlijke e-biketour checken we in bij ons nieuwe verblijf, het Adler Historic Guesthouse, in het hart van Brixen. Of zoals ze hier zeggen: Bressanone. Een stad met een rijke geschiedenis. Het werd gesticht in 901, waarmee het de oudste stad van Zuid-Tirol is.
Wijnsoep
Opnieuw is dit hotel van veel luxe voorzien, zoals een minispa en op het dak een zwembad waarbij je uitkijkt over de stad. Vanuit mijn hotelkamer heb ik uitzicht op een kolkende Eisack rivier, met de mystieke bergen op de achtergrond. Af en toe moet ik mezelf knijpen, het lijkt wel een droom. We sluiten de dag af bij restaurant Fink. Hier is in elk gerecht de connectie met de kloostertuinen duidelijk te proeven. Chef-kok Florian Fink werkt nauw samen met lokale groentetelers en de verse ingrediënten spelen dan ook de hoofdrol in al zijn culinaire creaties. Je moet hier absoluut gaan eten! En bestel dan vooral de wijnsoep, een lokaal, traditioneel gerecht. Werkelijk overheerlijk. Of waag je aan een uitdagend dessert met dennenappel.