Waterberg
Op ongeveer drieënhalf uur rijden van Johannesburg ligt het Waterberg Biosphere Reserve. Dit mooie en bergachtige reservaat is het leefgebied van de Big Five (olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard). Ook leven hier zo’n 350 vogelsoorten en komen er wilde honden voor, een van de bedreigde Afrikaanse diersoorten. Waterberg is het eerste park in Zuid-Afrika dat door UNESCO werd uitgeroepen tot Biosphere Reserve. Prettige bijkomstigheid is dat Waterberg in een malariavrije regio ligt.
Flinke omtrek
Het plaatsje Louis Trichardt ligt in de Soutpansberg, de bergketen die de scheiding vormt tussen de drogere savannes van Zimbabwe en Botswana en de groene Makhadoregio. Er groeien veel baobab- en mopane-bomen, waaronder de grootste baobab ter wereld. De stam van deze boom heeft een omtrek van 43 meter en de leeftijd wordt geschat op drieduizend jaar. Indrukwekkende cijfers!
Sterrenhemel
Ondanks de droogte heeft de natuur in Soutpansberg een ongelofelijke overlevingskracht, met de grensrivier Limpopo als belangrijke levensader. In de rivier leven veel nijlpaarden en krokodillen. De zonsondergang in Soutpansberg is adembenemend en de nacht is voorzien van een prachtige sterrenhemel.
Drielandenpunt
Meer in noordelijke richting en tegen de grens met Zimbabwe ligt Mapungubwe National Park, een prachtig gebied met een rijk wild- en vogelbestand, oude baobabbomen en rotstekeningen van de Sanbevolking. In het nationale park kun je op zoek gaan naar wilde dieren, maar ook mooie wandelingen en tochten te paard maken. In het noorden stroomt de Limpoporivier en bevindt zich het drielandenpunt met Botswana en Zimbabwe.
Sotho, Tsonga en Venda
In Limpopo wonen verschillende etnische groeperingen. Volkeren als de Sotho, de Tsonga en de Venda met elk een eigen taal en tradities. De Venda-stam leeft nog altijd op traditionele wijze. Hun leefgebied ligt tussen Makhade en Thoyondou, met als centraal punt de markt in het dorpje Elim. Deze bevolkingsgroep brengt veel kunstenaars voort, die gebruikmaken van traditionele materialen zoals hout en klei.
Gebroken hart
De Venda’s zijn mede bekend vanwege de overlevering van oude legendes en mythes. Zo is voor deze bevolkingsgroep het Fundudzimeer heilig. Dit enige zoetwatermeer in Zuid-Afrika is het domein van de mythische python, de god van de vruchtbaarheid. Het verhaal gaat dat een jonge Venda, wiens hart was gebroken na het verlies van zijn grote liefde, het meer inliep en veranderde in een slang. Tot op de dag van vandaag voeren de jonge Venda-vrouwen bij dit meer de vruchtbaarheidsdans uit, de zogenaamde Venda-Domba. Voor een bezoek aan het meer heb je toestemming nodig van een stamhoofd. Deze wordt echter zelden verleend, de meeste westerlingen bekijken het kleine meer daarom van gepaste afstand.
Krugerpark
Het noordwestelijk deel van het Krugerpark ligt ook in Limpopo. In dit bekendste wildpark van Zuid-Afrika kun je in je eigen huurauto op zoek gaan naar wilde dieren. Als je de natuur op een andere manier wilt beleven, is een tocht op een mountainbike of te voet een leuk idee. Diverse lodges in Phalaborwa organiseren dit soort safari’s.
Zelf ontdekken
Tijdens een reis van ongeveer twaalf dagen kun je Limpopo goed verkennen en heb je voldoende tijd voor safari’s in de nationale parken. Een bezoek is prima te combineren met een rit over de Panoramaroute, die iets buiten de zuidelijke provinciegrens ligt. Hier vind je toeristische highlights zoals de Three Rondavels, Blyde River Canyon, Bourke’s Luck Potholes en het uitzichtpunt God’s Window. Als je van Johannesburg naar het Krugerpark reist, of vice versa, is het zeer de moeite waard om deze route in je reisplan op te nemen.