Tanden poetsen met wilde dieren

Botswana is een safariland waar je puur kunt genieten. Ook heeft het de reputatie duur te zijn. Is dat terecht? Absoluut niet. Moet je in de duurste lodges zitten voor de beste safaribeleving? Nee, zeker niet. Is Botswana alleen betaalbaar per self-drive? Nee hoor. Moet je per se met een groepssafari mee om het betaalbaar te houden? Nee, echt niet. Maar wat dan wel? Paul Janssen van Going Africa Safaris deelt zijn ervaringen.
Land: Afrika
Met meer dan vijfentwintig bezoeken aan alleen al Botswana heeft Paul een breed lokaal netwerk opgebouwd. Ongeveer vier jaar geleden werd hij door een zeer ervaren gids spreekwoordelijk op zijn schouders getikt. Paul: “Hij wilde voor zichzelf beginnen en privé-kampeersafari’s in Botswana organiseren. Of ik interesse had? Absoluut! De hoge prijzen voor deze safarivorm stoorden mij al langer. Natuurlijk begrijp ik dat langetermijndenken belangrijk is en dat een goede safari niet goedkoop is. Maar de bedragen die je voor de betere middenklasse-plusaccommodaties in de parken moest betalen, gingen er bij mij niet in. Heb je, wanneer je voor deze safarivorm kiest, die hoeveelheid luxe echt nodig om een goede safaribeleving te hebben? Niet per definitie. Met onze reizen laten we daarom onnodige luxe achterwege. Het resultaat is dat we vaak tot ongeveer vijftig procent goedkoper kunnen zijn (afhankelijk van de groepsgrootte) en de kwaliteit behouden. Hierdoor wordt de steeds populairder wordende safarivorm voor veel meer mensen haalbaar.

Ik was dus meteen geïnteresseerd in het initiatief van de gids. Ik kende hem al goed, wat de beslissing voor mij eenvoudiger maakte. Tijdens de jaarwisseling van 2014/2015 hebben we een succesvolle testsafari gemaakt waarna we gestart zijn. Inmiddels zijn we vele tevreden reizigers verder en is het aantal boekingen ruim boven verwachting. In september 2018 ben ik samen met een groep vrienden opnieuw meegegaan. Tijdens de laatste avond in de bush heb ik de gids aangegeven dat hij zelf al een unique selling point is.

Pure bushervaring

Een privé-kampeersafari in Botswana is een pure bushervaring, vooral geschikt voor een kleine groep (max. zes personen). Je kampeert op zogenaamde HATAB of BOGA campsites. Het aantal campsites is beperkt en vroeg boeken is noodzakelijk. Ze liggen op speciaal aangewezen plekken in de bush waar alleen jij verblijft. Dus geen drukke public campsites zoals bij de self-drives. Je ervaart de rust en geluiden van de bush veel beter. Tijdens onze safari in september 2018 hebben we elf van de dertien nachten in de bush steeds volop kunnen genieten van de bezoekjes van wilde dieren. Leeuwen passeerden luid brullend of verbleven gedurende de nacht nabij de campsite. Olifanten braken takken, het onmiskenbare geluid van een luipaard. Jakhalzen die contact met elkaar zochten, hyena’s die lieten weten waar ze zijn. Zomaar een paar voorbeelden. De betrokkenheid bij de natuur is enorm.

100% echt

Op een ochtend werden we wakker en terwijl we onze tanden stonden te poetsen, passeerde een leeuwin op ongeveer tien meter afstand. Ze keek ons even aan en liep onverstoorbaar in slow-motion verder, vier volwassen mannetjes leeuwen achterlatend die de rest van de dag onder een acaciastruik, vlak bij ons camp, de warmste uurtjes lieten voorbijgaan. Twee nachten genoten we van de vier mannetjes die om de zoveel tijd brullend contact zochten. Puurder kan haast niet.

Privé-kampeersafari voor vogelaars

In de periode november tot en met maart (het groene seizoen) is Botswana een waar birders paradise. Naast de vogels die permanent in Botswana leven, zijn er de migranten uit andere werelddelen die er overwinteren of broeden. De neiging om een lijst van vogelsoorten op te sommen, is verleidelijk. Met meer dan 550 geregistreerde vogelsoorten in deze periode mag duidelijk zijn dat de vogelliefhebber aan zijn trekken komt. Elk habitat, van de natte gebieden van de Delta tot de droge bush van Savuti en Central Kalahari, bieden spectaculaire mogelijkheden.

Een dag op kampeersafari

Omstreeks zonsopkomst start de game drive en vaak kom je pas voor de lunch terug op de campsite. De game drive wordt alleen kort onderbroken voor een koffiebreak. Na de lunch is het siësta. Om ongeveer 16.00 uur, na de warmste uren van de dag, start de middag-game drive tot het donker wordt en het niet is toegestaan om langer te rijden. Terug op de campsite is het kampvuur aangestoken en de tafel gedekt. Even een drankje om het kampvuur met een kleine versnapering. Diner is ready onder een steeds fraaier wordende sterrenhemel.

Nachtrust

Overnachten doe je in 3×3 meter canvas koepeltenten met stretchers. De tent is voorzien van een en-suite chemischtoilet en (waar mogelijk) een privé-douche. Verder is er een Mess-tent beschikbaar om tijdens de ergste hitte van de dag schaduw te bieden en om in het regenseizoen droog te kunnen zitten. Je hoeft niet mee te helpen het camp op te bouwen of af te breken. Daarvoor gaat er een camp assistent/ kok mee. In de auto zit een koelkast voor de inbegrepen drankjes zoals water, frisdrank, bier en wijn. Ook zijn er oplaadmogelijkheden voor accu’s en batterijen.

Back-up vehicle?

Gewoonlijk wordt er gebruikgemaakt van een aanhanger voor bagage en noodzakelijke kampeerspullen. Je kunt tijdens de kampeersafari een zogenaamd back-up vehicle gebruiken. Bij vijf of meer personen is dat vanwege de hoeveelheid uitrusting aan te bevelen. Voordeel van een back-up vehicle is dat je op transferdagen niet hoeft te wachten totdat het camp is afgebroken en de auto en trailer zijn ingepakt. Samen met de gids kun je deze tijd optimaal benutten en op game drive gaan terwijl de camp-assistent(en) het camp opruimen en verplaatsen naar de volgende bestemming. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.”

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Going Africa

Naast de privé-kampeersafari in Botswana biedt Going Africa Safaris safari’s aan in onder andere Malawi, Namibië, Tanzania, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Ga voor meer informatie naar goingafrica.com

Andere interessante artikelen

50 tinten blauw

50 tinten blauw

Dit paradijselijke eiland in de Indische Oceaan is als een idyllisch schilderij. Het decor bestaat uit wuivende palmen met water in vijftig tinten blauw. Maar er zijn ook nationale parken met imposante, beboste bergen en kletterende watervallen. Ontdek het volledige...

Een ongeëvenaard natuurspektakel

Een ongeëvenaard natuurspektakel

Namibië heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht door de fascinerende mix van spectaculaire woestijnlandschappen, canyons, iconische culturen, zoals de Himba’s en de Bosjesmannen. Maar het is ook de perfecte plek voor game drives in het grootste natuurpark van...

Wildparken, watervallen en walvissen

Wildparken, watervallen en walvissen

Afrika spreekt tot de verbeelding. Het is een kloppend hart van bucketlistbestemmingen en -ervaringen. Of je nu droomt van je eerste safari of als doorgewinterde safariliefhebber op zoek bent naar natuurparken off the beaten track, in Zuidelijk Afrika kan het allebei....