We beginnen deze reis met een niet alledaagse workshop: kantklossen. In Zejtun, een klein dorpje onder hoofdstad Valletta, krijgen we drie uur lang les van Anna. Kloskant is kanttextiel dat wordt gemaakt door katoenen garens te vlechten en draaien. Het is een creatieve bezigheid dat al jarenlang door veel Maltese vrouwen wordt gedaan. Je kunt er alles van maken, van dekens en sjaals tot boekenleggers. Anna is een gepassioneerd maakster en geeft al jaren les in het kantklossen. In de praktijk blijkt het nog niet zo makkelijk. We komen bij van deze intensieve les in Marsaxlokk, een en traditioneel vissersdorpje met nog geen 4000 inwoners. Overal liggen kleurrijke vissersboten en langs het water is een grote markt met veel horeca. We lunchen met verse vis bij restaurant Liska.
Magische olijfavond
De avond brengen we door in de Girgenti Olive Grove in Siggiewi. Een pittoreske locatie waar je bij aankomst automatisch wat zachter gaat praten. Het is een magische plek dat een enorme rust uitstraalt. Hier wordt olijfolie gemaakt, er staan honderden jaren oude olijfbomen die nog steeds vruchten van hoge kwaliteit dragen. We ontmoeten chef-kok Karl, die ons enthousiast meeneemt door de prachtige omgeving. Tijdens de wandeling genieten we van de verse kruiden en we mogen deze ook zelf plukken. Door Karls passie voor de lokale keuken maken we kennis met verschillende specialiteiten. Met kruiden uit de tuin maken we gerechten als hobz biz-zejt, te vergelijken met Italiaanse bruschetta met tomaat en tonijn. We sluiten af bij het kampvuur tussen de olijfbomen.
Gozo
We pakken in Valletta de ferry naar Gozo, een van de drie bewoonde eilanden van de Maltese archipel. Bij aankomst rijden we meteen naar Xwejni, waar we bij de zoutpannen de lokale zoutboer en zijn vrouw ontmoeten. De 350 jaar oude zoutpannen maken deel uit van de eeuwenoude Gozitaanse traditie van zeezoutproductie. In Victoria, de hoofdstad van Gozo, zie je al wandelend door de stad overal oude kathedralen en forten. Je voelt dat je op een historische plek bent en je raakt er niet uitgekeken. Iets ten oosten van Victoria is Mekren’s Bakery in Nadur een aanrader. In deze oude bakkerij verkopen ze Maltese/Gozitaanse ftira, een flatbread met verschillende toppings. Je ziet er de enorme ovens waarin ze de flatbreads bakken. Met een goedgevulde buik rijden we door naar het Ggantija Archeologisch Park. Twee uit grote stenen opgebouwde tempels in dit park staan op de Unesco Werelderfgoedlijst. Deze twee tempels zijn bijzonder vanwege de bouwwijze uit de bronstijd (3000-800 v.Chr.).
Pastizz in Rabat
Weer terug op Malta kijken we in Dingli, in het zuidwesten van het eiland, uit over de enorme kliffen. Een geweldig uitzicht, zo’n 250 meter boven zee. In het nabijgelegen plaatsje Rabat proeven we de lokale snack pastizz bij Is-Serkin, een café dat de beste pastizz van Malta zou maken. Het is een soort pasteitje, met verschillende vullingen. Wij kiezen voor de erwtenvulling en dit is inderdaad een topper uit de Maltese keuken. In Rabat ontmoeten we ook Stephanie (stephanieborg.com), een grafisch ontwerper die de mooiste dingen creëert, van schilderijen tot vazen en van tassen tot mokken.
Stille stad Mdina
Door naar Mdina, de voormalige hoofdstad van Malta die tegenwoordig ‘de stille stad’ wordt genoemd. Er rijden maar weinig auto’s en dat is heerlijk rustgevend. De stad is omringd door grote muren en om binnen te komen loop je eerst door een enorme poort. Het voelt alsof je een kasteel binnenloopt en ook het hele stadje straalt dit uit. De stilte is inderdaad meteen te merken, net als de schoonheid van de gebouwen. Een prachtige plek en overal is wel wat te ontdekken.
Lift in Valletta
We lunchen aan het water in Valletta, waarna we met een gondel naar de overkant van de stad worden gevaren. Wat een schitterende omgeving is dit! Aan de overkant pakken we de Barrakka lift omhoog en wandelen we door de hoofdstad. Weer zo’n geweldige historische stad. De kleine steegjes met restaurantjes maken het erg gezellig en overal worden we met open armen ontvangen. We dineren tussen de locals in Ta’Kris, een van de oudste en grootste bistro’s van Sliema, vlak bij ons hotel.
Onze laatste dag op Malta beginnen we in Msida, bij de sieradenwinkel van Yana (yanasjewellery.com). Al haar sieraden zijn handgemaakt, ze heeft een uitgebreide selectie aan kralen en materialen en ze probeert met elk sieraad een unieke stijl te weerspiegelen. Tijdens onze lunch bij Coast at Cassarini, in de kleine haven van Wied iz-Zurrieq, genieten we voor de laatste keer van het mooie uitzicht over zee. We proosten op het prachtige eiland, op de unieke plekjes en op de altijd vriendelijke Maltezen.