“De Maori-cultuur kent veel bijzondere rituelen en tradities, ook als het gaat om koken”
Hangi?
Laten we beginnen bij de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De Maori-cultuur kent veel bijzondere rituelen en tradities, ook als het gaat om koken. De traditionele wijze waarop de Maori gerechten bereiden heet Hangi. Hierbij wordt een een kuil in de grond gegraven om stenen in te verwarmen. Zodra deze stenen heet genoeg zijn, wordt er een soort rek met aardappelen, vlees en groenten (klinkt eigenlijk heel Nederlands) in de kuil geplaatst. Vervolgens worden er bladeren over de kuil gelegd en wordt de boel gestoomd met water. De kuil wordt afgesloten met aarde zodat de stoom niet ontsnapt. Na zo’n drie à vier uur staat er een heerlijk feestmaal klaar. Het bijwonen van een Hangi is ontzettend gezellig en leerzaam. De Maori zijn zeer gastvrij en leren je graag meer over hun tradities, geschiedenis en cultuur
Fish & Fizzy
Het mag geen verrassing zijn dat de Nieuw-Zeelandse keuken ook veel Britse invloeden kent. Zo is menig Kiwi dol op fish & chips. Dan heb ik het ik het natuurlijk over gefrituurde vis die eerst in beslag is gedoopt en samen met dikke frieten in een stuk papier of krant wordt verpakt, klaar om mee te nemen en op te peuzelen. De locals eten deze het liefst aan het einde van een dagje strand, als de zon ondergaat. Het is wel oppassen geblazen voor meeuwen, want deze vliegende deugnieten mogen graag wat meepikken. Wil je iets te drinken bij je fish & chips? Neem een Lemon & Paeroa. Deze zoete fizzy drink is een soort mix tussen spa rood en sprite en wordt alleen in Nieuw-Zeeland gemaakt. Naast fish & chips wordt er in Nieuw-Zeeland veelvuldig genoten van meat pies. Wij hebben stroopwafels, oliebollen en stamppot. De Kiwi’s meat pie! Dit zijn met de hand gemaakte bladerdeegtaartjes gevuld met vlees, kaas of groente. Ze zijn overal te koop en kosten meestal slechts één dollar.
De kookkunsten van Pete
Wanneer je door Nieuw-Zeeland reist, kun je gemakkelijk bij de locals over de vloer komen door te verblijven in kleinschalige accommodaties. Op deze manier leer je het echte Nieuw-Zeeland kennen en krijg je de meest fantastische maaltijden voorgeschoteld. Een groot voorbeeld in mijn boekje is Crazy Pete. Samen met zijn vrouw runt Pete een zelfontworpen lodge in Makarora, een klein plaatsje op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Wie in deze lodge verblijft, geniet van een geweldig uitzicht op Mount Aspiring National Park, maar vooral van de kookkunsten van Pete. Wat dacht je bijvoorbeeld van verse gegrilde of geroosterde kip met een salade en goede wijn? Pete heeft zijn eigen pizzaoven en een Kiwi-barbecue, waardoor hij de beste gerechten van Makarora bereidt of volgens velen zelfs de lekkerste gerechten van heel Nieuw-Zeeland. Een diner met Pete begint met een ‘big proost’ en de kreet ‘Hook into it, mate!’. Geweldig toch?
Een specialiteit van Pete en een delicatesse in Nieuw-Zeeland zijn de ‘whitebait pancakes’. Zo’n pannenkoek wordt gemaakt van rauwe witvis met een geklutst ei. Deze vis is zeer speciaal en niet te koop in de supermarkt. Het is een soort kaviaar, en dat is in je portemonnee te voelen want je betaalt zeventig dollar per kilo. Volgens Pete is het ‘lekker, very lekker.
Toch uit eten?
Nieuw-Zeeland kent talloze eigenzinnige en leuke types als Pete, die er stuk voor stuk naar uitkijken om heerlijk voor je te koken. Je moet alleen weten waar je moet zoeken! Ga je toch uit eten, dan is het handig om te weten dat niet alle restaurants in Nieuw-Zeeland een alcoholvergunning hebben, waardoor je onder de regel ‘Bring Your Own’ je eigen drank mag meenemen. Daarnaast is de dresscode voor het uiteten gaan vrij informeel. Je hoeft dus niet chic gekleed als je een hapje wil gaan eten. Wat wel gewaardeerd wordt is het geven van fooi. Net als in Nederland is het hier gebruikelijk om een fooi van ongeveer 10 procent van de totaalprijs te geven.