Ons avontuur kan niet beter beginnen dan in het dromerige, door lavendel omringde dorpje Grignan, dat echter vooral veel bezoekers trekt vanwege haar beroemde kasteel. Na aankomst in ons hotel aan de rand van Grignan, willen we dit dorpje maar al te graag verkennen. Grignan blijkt erg lieflijk, met smalle straatjes en kleine winkeltjes. In het centrum treffen we een pleintje met terrassen. Op deze heerlijke zomerse dag biedt een reusachtige boom gelukkig wat schaduw. Op dit plein gaan we vanavond eten. Ons hotel La Ferme Chapouton, in een gerestaureerde boerderij, heeft zelf ook een restaurant – met uitzicht op het kasteel – maar het centrum van Grignan is té leuk.
“Fietsen door de Drôme Provençale is in juni een betoverende ervaring”
In het kasteel
Op onze eerste fietsdag combineren we het middeleeuwse Grignan met een fietstocht door de omliggende lavendelvelden. Om de drukte te mijden, bezoeken we het 12e-eeuwse Château de Grignan, dat hoog boven het dorp op een rots ligt, ‘s ochtends als eerste. De bekendheid van dit kasteel is opmerkelijk. Het is beroemd geworden door de brieven die Madame de Sévigné in de 17e eeuw schreef aan haar dochter. Ze behoren inmiddels tot de klassieke Franse literatuur. We wandelen door het kasteel en wanen ons in vervlogen tijden. Voor we op de fiets stappen, genieten we nog even van het adembenemende uitzicht op de valleien en lavendelvelden. De fietsroute (te vinden op komoot.com) voert ons onder andere door smalle geplaveide straatjes, langs oude huizen met kleurrijke luiken en bloemrijke tuinen én niet te vergeten prachtige lavendelvelden. Een route van 15 km om even te acclimatiseren en vooral te genieten.
Route de la Lavande
Onze tweede fietstocht is een iconische weg die door eindeloze velden van paarse lavendel kronkelt. De route heet niet voor niets de Route de la Lavande. We starten in Dieulefit, dat bekend staat om haar aardewerk, pottenbakkers en keramisten. We krijgen van het Office du Tourisme een routekaart mee en gaan verder richting La Bégude-de-Mazenc. Terwijl onze trappers draaien, worden we overweldigd door de zoete lavendelgeur en het geluid van zoemende bijen die van bloem tot bloem vliegen. We stoppen regelmatig om foto’s te maken en te genieten van het uitzicht op de omliggende heuvels en bergen, bijvoorbeeld in het middeleeuwse dorpje Le Poët-Laval. Even later arriveren we in La Bégude-de- Mazenc. Het is vandaag marktdag. Dat treft, want ik hou van Zuid-Franse markten. Dus na een kop koffie op het terras, bekijken we het aanbod.
Klimmen en dalen
Na wat kleine inkopen op de markt vervolgen we onze weg naar de Col d’Aleyrac. Het stijgingspercentage valt erg mee: 2, soms 3%, een keer 5%. Op het steilste stuk trotseren we 7,7%. De klim is 7 km lang en overbrugt 273 hoogtemeters. Als we op 484 meter de top bereiken, verwachten we een fraai uitzicht, zo werd ons verteld in hotel La Ferme Chapouton. Maar uitgerekend vandaag schijnt de zon niet en moeten we het doen zonder goed uitzicht. Maar dan volgt de afdaling naar Salles-sous-Bois. Ik neem een racehouding aan en daal af. Wat is dat gaaf! Voor de lunch stoppen we in Taulignan bij restaurant La Bourgade, waar je eenvoudig maar lekker kunt eten. Franser kan niet!
Het is de route die telt
Na de lunch fietsen we over de D538. Jammer van het vele verkeer op deze Route Nationale, want op dit deel van de Route de la Lavande ontdekken we juist het ene na het andere prachtige lavendelveld. Van de hele fietsroute is het verkeer hier het enige minpuntje. Als we Dieulefit naderen, neemt het verkeer gelukkig af. Nog een paar kilometer in de afdaling en we arriveren na 45 km weer in Dieulefit. Misschien niet al te veel kilometers, maar daar gaat het niet om tijdens deze mooie route. Wel om de fraaie uitzichten, al het paars dat de route links en rechts siert en de dorpjes waar we doorheen fietsen.
Fietsen door een schilderij
Voor onze derde fietstocht besluiten we de omgeving van Nyons te verkennen. Deze plaats, in het hart van de regio Drôme Provençale, staat bekend om haar olijven en olijfolie. Ook Nyons heeft een levendige weekmarkt, dus wederom combineren we vandaag cultuur met natuur. De markt in de ochtend, lunchen in Vinsobres en daarna relaxed genieten van een route van ongeveer 30 km. Schilderachtige dorpjes, waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan, en de glooiende heuvels vormen het decor. Om verliefd op te worden. Waarom het jaren duurde voor we deze kleurrijke Franse regio bezochten, is mij een raadsel. Het is alsof we door een schilderij fietsen. Omringd door de geur van lavendel, de warme gloed van de Zuid-Franse zon en het okerkleurige landschap afgewisseld met authentieke dorpjes. Fietsen door de Drôme Provençale is in ieder geval in juni (maar vast ook daarbuiten) een betoverende ervaring.