Bergen
Het beginpunt van de Hurtigruten, gelegen tussen zeven bergen. Het is wel duidelijk waar de stad zijn naam aan ontleent! Bergen is opgericht in 1070 en groeide tijdens de middeleeuwen uit tot het handelsrijk van de Hanzesteden. Dit is te herkennen aan de bouwstijl van onder andere Gamle Bergen. Maar ook elders in de voormalige hoofdstad van Noorwegen zijn de historische sporen terug te zien. Het beeld van de oude haven Bryggen is wereldwijd bekend en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst: de felgekleurde handelshuizen op de kade heten bezoekers warm welkom bij aankomst via het water.
Ålesund
In 1904 ging Ålesund in vlammen op. Een enorme brand verwoestte nagenoeg de hele stad. Wat destijds een drama was, is hersteld tot een lust voor het oog. De wederopbouw vond namelijk plaats in de stijl van begin twintigste eeuw: Jugendstil. Vanaf de berg Aksla heb je een fantastisch uitzicht op de stad, met alle typische torens. Ålesund is gevestigd op een strategische plek: dicht bij de visgronden en op een kruispunt tussen de fjorden en de eilanden. De Keiser Wilhemsgate, vernoemd naar keizer Wilhelm II die hielp de stad opnieuw op te bouwen, is de grote haven aan het Brosundetkanaal. Hier wordt vers gevangen vis direct op de kade verkocht.
Trondheim
Rotstekeningen in de streek tonen aan dat mensen al duizenden jaren in het gebied van Trondheim wonen. Dit is de plek waar vroeger koningen werden geboren. Het standbeeld van vikingkoning Olav Tryggvason staat op de grote markt. Tot 1217 was Trondheim de hoofdstad van Noorwegen en was het de zetel van de majesteit. Kenmerkend voor de stad is de Nidaros-domkerk. Het wordt wel gezien als de belangrijkste kerk van Noorwegen, mede doordat koningen hier van 1818 tot 1906 gekroond werden. Een andere eyecatcher is het Ringve Museum: in een prachtig herenhuis met een bijzondere botanische tuin is dit grootste museum over de Noorse muziek te vinden.
Bodø
Omringd door zee en fjord, verschuift het licht in Bodø met weer en wind mee. En dan is er het exotische feit dat zowel de middernachtzon als het noorderlicht vanaf hier te zien zijn. Bodø is de hoofdstad van de provincie Nordland en ligt net ten noorden van de poolcirkel, waar de middernachtzon zichtbaar is van 2 juni tot 10 juli. Door de atmosferische breking is er geen echte poolnacht in Bodø, hoewel de zon door de bergen ten zuiden van Bodø vanaf begin december tot begin januari niet zichtbaar is. Concerten, tentoonstellingen, kajakken, off-roadfietsen; er is genoeg te doen in Bodø. De stad staat bekend om zijn gastvrijheid en biedt onderdak aan een van de meest levendige studentengemeenschappen van Noorwegen.
Tromsø
Tromsø heeft het allemaal: wildlife, prachtige vergezichten, geschiedenis, cultuur en architectonische hoogstandjes. De stad wordt vaak omschreven als het Parijs van het noorden en biedt een interessant nachtleven, vriendelijke lokale bevolking en een scala aan restaurants die gespecialiseerd zijn in de verse producten uit de regio. Het stadscentrum heeft geweldige winkels – van lokaal gemaakte specialiteiten tot Noorse en internationale merken. Het herkenningspunt van Tromsø is de Arctische kathedraal met gigantische en originele glas-in-lood ramen. Met de Fjellheisen-kabelbaan kan worden geklommen naar de top van de Fløyfjellet-berg (420 meter) voor een uitzicht over de stad, bergen en fjorden. Ook is hier ’s werelds noordelijkste botanische tuin te vinden, die wordt onderhouden door de Universiteit van Tromsø.
Honningsvåg
Honningsvåg is met 2.800 inwoners de hoofdstad van de Noordkaap. Wandelend door Honningsvåg vind je uitstekende winkels, Arctische eetgelegenheden en volop activiteiten. De kerk is het enige gebouw dat in Honningsvåg overbleef na de Tweede Wereldoorlog. De populairste attractie is natuurlijk een bezoek aan de Noordkaap. Aan de rand van de klif met het iconische wereldmonument kun je kijken tot aan waar de zee de horizon ontmoet; daar waar de wereld lijkt te eindigen. De Kaap is een ideaal punt om het noorderlicht te bekijken. Het hele jaar door zijn er bezienswaardigheden in Honningsvåg. In de zomer kunnen reizigers het inheemse Samivolk tegenkomen voordat ze de middernachtzon aanschouwen. In het voorjaar vaart het Noorse leger ongeveer 3.800 rendieren over de Straat van Magerøy naar de zomerweiden op het eiland Magerøy. In de herfst, wanneer het tijd is voor de rendieren om terug te keren naar de besneeuwde vlaktes van Karasjok, zwemmen de dieren en hun kalveren door de 1.800 meter brede zeestraat.
Kjøllefjord
Bij een klein fjord aan de westkant van het schiereiland Nordkinn ligt Kjøllefjord. Het is een vissersdorpje met ongeveer duizend inwoners en een prachtig uitzicht op de oceaan en de Finnkirka-rotsformatie. Ondanks zijn kleine omvang heeft Kjøllefjord nog flink wat winkels. De sfeer is vriendelijk en sereen, de lucht erg schoon en het weer mild. Negen Samifamilies verplaatsen jaarlijks hun rendieren naar zomerweiden in het gebied. De Samicultuur is enkele duizenden jaren oud en volop te voelen in Kjøllefjord. Het benadrukt namelijk harmonie met de natuur en heeft een lange traditie met rendieren, kustvisserij en kruidengeneeskunde. De sneeuwscooter is een voornaam voertuig in het winterlandschap. Twee derde van de lokale bevolking heeft sneeuwscooters en het sneeuwscooterseizoen loopt van december tot mei.
Kirkenes
Kirkenes is het eindpunt van de Hurtigruten en ligt in het uiterste noordoosten van Noorwegen, vlak bij de Russische grens. In de stad merk je sterke banden met en culturele invloeden uit Rusland. Een prominent voorbeeld is het Russische monument ter nagedachtenis aan de bevrijding van Sør-Varanger door het Rode Leger in de herfst van 1944. Ook is er eens per maand een Russische markt in Kirkenes. Verkeersborden zijn zowel in het Noors als in het Russisch geschreven. De Russische grens kan worden bezocht met de bus of een quad. Het Grenselandmuseet vertoont permanente en tijdelijke tentoonstellingen over het grensgebied. De natuur in en rond Kirkenes is anders dan de rest van Noorwegen. Hier groeien veel oostelijke plantensoorten die zeldzaam zijn of niet voorkomen in andere delen van Noorwegen.