Genieten op z’n Valenciaans

Bij het vertrek naar Valencia zat het met mijn hoeveelheid bagage en enthousiasme wel goed. Daarentegen had ik weinig verwachtingen en nog minder kennis van de Spaanse taal en cultuur meegenomen.

Land: Europa | Spanje

Het is anderhalf jaar geleden dat ik Amsterdam inruilde voor Valencia en ondertussen voelen de bezienswaardigheden en Valenciaanse specialiteiten minder bijzonder aan. Maar wanneer ik iemand op sleeptouw neem door ‘mijn stad’, geniet ik nog steeds met volle teugen. Zo ook afgelopen weekend toen er familie op bezoek kwam.

Dag 1 – Het centrum te voet

Vanaf het vliegveld is het centrum met de metro makkelijk bereikbaar. De halte waar ik mijn familie ophaal, ligt naast de stierenvechtersarena en het indrukwekkende treinstation Estación del Norte. We wandelen naar de wijk Ruzafa en brunchen bij mijn favoriet Dulce de Leche. Vervolgens is de eerste bezienswaardigheid de Mercado Central in het centrum. Er zijn meerdere overdekte wijkmarkten in Valencia, maar dit is verreweg de grootste en de meest indrukwekkende. Honderden kramen vol vers fruit, peulvruchten, gedroogde hammen en er wordt op meerdere plekken turrón verkocht. Deze typisch Spaanse lekkernij lijkt op nougat en wordt vooral rond de feestdagen gegeten.

Na de markt slenteren we door de historische wijk El Carmen. De smalle straten zitten vol streetart en de tussenliggende pleintjes lenen zich perfect voor een terrasstop. ’s Avonds delen we wat tapas met elkaar en dan zit de eerste dag er alweer op.

Dag 2 – Omnom, paella!

Na een flink ontbijt in het hotel huren we een fiets bij Verrassend Valencia. Deze fietsenwinkel van Nederlandse eigenaren zit bij mij om de hoek in de wijk Ruzafa en verhuurt witte stadsfietsen. Er worden steeds meer fietspaden aangelegd en ook in de drooggelegde rivier de Turia kun je erg fijn fietsen.
Iets wat naar mijn mening bij een reisje naar Valencia hoort, is het bekijken van de Stad van Kunst en Wetenschap (Ciudad de las Artes y las Ciencias). De zes onderdelen vormen een indrukwekkend geheel met onder andere een botanische tuin, operagebouw en een wetenschapsmuseum.

De pannen schrapen we tot de laatste korrel leeg

We vervolgen onze weg richting de kust. Het strand van Valencia bestaat uit drie delen en na ruim een halfuur fietsen zijn we bij het meest verre deel genaamd Patacona. Na een wandeling over het strand bestellen we bij het restaurant Casa Patacona mijn lievelingsgerecht. Het maken van een verse paella duurt altijd even, maar na driekwartier staan er twee dampende paellapannen op tafel. Naast de traditionele paella Valenciana met kip en konijn, hebben we een paella met vis besteld. De pannen schrapen we tot de laatste korrel leeg.

Voor enkele familieleden was het de eerste keer in Valencia en ze komen maar al te graag snel weer eens langs. Valencia is een veelzijdige stad met spraakmakende bezienswaardigheden, heerlijk eten en – niet geheel onbelangrijk – een fijn klimaat.

Geschreven door Yvet Spronk

Wil jij met een Nederlandstalige gids de stad verkennen?

Andere interessante artikelen

Van wijn naar wijn

Van wijn naar wijn

De kleine regio Murcia is een goed bewaard geheim. De gelijknamige hoofdstad is vrij toeristisch, maar wie kent Yecla, Jumilla en Bullas? Tijd voor een korte tour, want deze zonovergoten regio in het zuidoosten van Spanje kent een rijke geschiedenis en prachtige...

Pintxos en Puppy

Pintxos en Puppy

De stad van ijzer en industrie veranderde door de komst van het Guggenheim Museum in een stad vol kunst, waar je als toerist maar wat graag je pintxos eet: het ‘Bilbao-effect’. Een heerlijk beginpunt om kennis te maken met Baskenland, want na de stad wacht nog een...

Books, Roses & Lovers

Books, Roses & Lovers

Catalonië, met zijn lekkere tapas en pintxos, smalle straatjes, gezellige pleinen en karakteristieke gebouwen. Ik bezoek deze regio met zijn eigen taal, tradities en rijke geschiedenis tijdens Sant Jordi Day, het culturele festival van Catalonië dat in het teken van...