De echte kant van het land

Toerisme kan een positief effect hebben op het milieu. Door te verblijven in kleinschalige accommodaties, kies je voor authentieke, persoonlijke ervaringen en voor mensen die bewust bezig zijn met de verbetering en verduurzaming van hun leefomgeving. De winst verdwijnt niet in gigantische moederbedrijven, maar gaat direct naar de accommodatiehouder die een positieve impact wil maken op de natuur.” TRAVELBOOK interviewt Andrew Morten, oprichter van TravelEssence, over toerisme in Nieuw-Zeeland, de plek waar hij geboren en getogen is.

Wat vind jij de grootste misvatting over
Nieuw-Zeeland?

“Het is geen bestemming waar je in drie weken doorheen sjeest in een camper. Het gaat namelijk niet om kilometers maken; dat is een voorgeschoteld idee dat absoluut niet klopt. Ik zie het als een plek met heel veel kleinschalige, onbekende locaties, waar je een warm welkom van locals krijgt die jou dolgraag iets willen laten zien van hun eigen gebied. Eigenlijk kun je het echte Nieuw-Zeeland niet in achttien dagen zien en ervaren. Ik heb er heel veel gereisd en zelfs ik heb niet alles gezien. Als je er met die verwachting instapt, dan word je teleurgesteld. Je hebt dan heel veel gereden maar niet écht iets gedaan. En dat is waar het volgens mij om draait: leuke ervaringen opdoen die je bijblijven.”

Hoe kun je Nieuw-Zeeland volgens jou dan
het beste verkennen?

“Ik raad een gewone huurauto aan. Die is prima wendbaar in Nieuw-Zeeland. De meeste mensen zijn niet gewend om door de bergen te rijden en al helemaal niet over allerlei smalle, bochtige wegen met een camper. Het is zonde om alles door het raam van de camper te bekijken en je als een slak door het land te bewegen, terwijl je juist voor
de natuur gaat. Met een camper mag je niet op onverharde wegen, waardoor je uitgesloten bent van heel veel plekken in het land. Als je in een camper zit, dan rijd je met de persoon waar je mee op reis bent en dat is het. Je ontmoet geen locals die verhalen vertellen. Eigenlijk mis je ervaringen. Als je mensen vraagt wat hun leukste reizen waren, waar gaat het dan over? Wij zien dat persoonlijk contact met locals altijd het verschil maakt.”

Welke tips geef jij aan mensen die een reis naar Nieuw-Zeeland willen maken?

“Het hele land is mooi, dat staat buiten kijf. De vraag is: hoe kun je dat het beste combineren? Dat is niet alles op de bonnefooi bekijken. Je moet keuzes maken. Maar welke? Dat moet je zelf weten, maar dat weet je niet zelf, want je bent er nooit geweest. Ik raad geen hotspots aan, omdat iedereen er weer anders tegenaan kijkt. Wat de een leuk vindt, vindt de ander niet leuk. En wat de een belangrijk vindt, vindt de ander niet belangrijk. Je zou bijvoorbeeld de contrasten kunnen pakken van de natuur en die dingen zo met elkaar combineren dat je op iedere locatie genoeg tijd hebt om iets te ondernemen. Bijvoorbeeld wilde dieren observeren, wandelen of gewoonweg stilstaan om het landschap en het licht in je op te nemen.”

Maar hoe moet je die keuzes dan wél maken?

“Wij vragen altijd: doe je ogen dicht en denk aan Nieuw-Zeeland. Wat zie je voor je? Mensen beschrijven zo hun beeld van het land en ik omcirkel dat allemaal op de kaart. Dan schrijf ik erbij: dit zijn dolfijnen, regenwoud, fjorden, grote bergen, vulkanisch gebied, witte stranden en hier is Lord of the Rings opgenomen. Zo staat alles op de kaart zodra ze hun ogen openen. Dat is een goed startpunt.” Mijn volgende vraag is: hoelang heb je en hoe warm wil je het hebben? “Voor sommige mensen, zeker als ze ouder zijn, hoeft het niet zo heet te zijn; 20 graden is dan oké. Als je in de lente (de Nederlandse herfst) gaat, dan is alles fris en fruitig, met bloeiende bloemen en groene bladeren. Wat mensen vaak niet weten, is dat inheemse bomen hun blad niet verliezen. Dus of je nou vroeg of laat gaat; het is er groen. Dat is voor veel mensen een eyeopener. Ze kunnen dus eerder of later gaan; daar zit ook nog een prijsvoordeel aan. Dat is ook een vraag: wat is het budget? Je kunt gerust voor 5.000 euro zo’n 5 weken naar Nieuw-Zeeland, maar niet in het hoogseizoen.”

Waarom denk je dat mensen niet altijd een reisspecialist inschakelen?

“Mensen denken het zelf uit te kunnen zoeken op internet en het te weten. Ik ben dertig jaar bezig en ik heb in die tijd nog niet eens alle goede plekken kunnen vinden in Nieuw-Zeeland. Eén ding weet ik wel: als je ergens voor de eerste keer naartoe gaat, dan zit je op een heel ander kennisniveau, dan wanneer je voor de tiende keer gaat. Als je alles ter plekke regelt, dan kost dat je veel tijd en je offert daarmee je vakantie op. Sowieso zitten veel locaties vol en je betaalt dan net zoveel voor een mindere accommodatie. Gelukkig kiezen genoeg mensen voor een reisspecialist omdat ze de voordelen zien. Zij kunnen juist besparen door te kiezen voor een specialist. Het is makkelijk, want je kunt de reis zelf ontwerpen, zonder het te hoeven regelen en de puntjes op de ‘i’ te zetten. Het is ons dagelijks werk, we kennen onze weg en doen het vlot. Dingen gaan bij ons niet mis, want wij hebben de ervaring. We stellen iedereen goed op de hoogte, zodat onze klanten nooit in de problemen komen. Alles is correct geregeld en ze hebben er geen omkijken naar.”

Voor wie stellen jullie zoal reizen naar
Nieuw-Zeeland samen?

“Alleenstaande mensen. Zo’n 37% van alle huishoudens in Oost-West-Europa bestaat uit één persoon. Stel: je bent single en wilt op vakantie, maar je wilt niet in je eentje in een restaurant zitten en een boekje lezen. Je wilt niet de komende maand met niemand kletsen. Dan kun je erop rekenen dat je bij onze kleinschalige accommodaties met je naam wordt begroet en kunt aanschuiven aan tafel. Je hebt het gevoel dat je van vrienden naar vrienden reist. Dat is een heel andere ervaring dan wanneer je in je uppie door een land moet trekken waar je niemand kent.

Voor families is het de truc om de kinderen zoet te houden. Dat doe je niet als ze achter in een camper zitten en na een lange reisdag aankomen op een camping waar alleen maar campers heen en weer rijden. Kies een leuk huisje, bij een meer of zo, zodat de kinderen lekker kunnen buitenspelen. Onze tip is om tegen het einde iets bijzonders met dieren in te plannen: bijvoorbeeld op safari gaan, met dolfijnen zwemmen, schapen scheren of walvissen spotten. Dan maak je het doelgericht en hebben kinderen iets om naar uit te kijken. “Vandaag, morgen en overmorgen zitten we drie uurtjes in de auto, want we moeten nog zevenhonderd kilometer rijden, maar dan zijn we bij de walvissen!” Zo is de vakantie een plezier voor iedereen. Onderweg moet er genoeg tijd zijn om iets leuks te doen met de kinderen, zodat ze elkaar de hersenen niet inslaan. Als dat goed is geregeld, dan heeft het hele gezin lol voor tien.”

Geschreven door Karen Metselaar

Tijdsverschil +10 uur in onze zomer, +12 uur in onze winter
Taal Engels
Valuta Nieuw-Zeelandse dollar
Visum ja (sinds oktober 2019)
Vaccinaties nee
Beste reistijd/gemiddelde temperatuur het weer in Nieuw-Zeeland is erg veranderlijk; er wordt ook wel gesproken van vier seizoenen op één dag
Reisduur 5 weken
Reisperiode het hele jaar door
Gereisd met TravelEssence
Stekker wereldstekker of omvormer; de netspanning is 230V

Zoom met ons (Videobellen)

+31 (0)30 272 5335

Stuur je bericht via Whatsapp

look@travelessence.nl

“ Wij zien dat persoonlijk contact met locals altijd het verschil maakt ”

Andere interessante artikelen

Zomaar solo door Nieuw-Zeeland

Zomaar solo door Nieuw-Zeeland

Een reis naar Nieuw-Zeeland staat bij velen op de bucketlist: de ruige natuur, het bijzondere dierenleven, de Maori-cultuur, de vriendelijke bevolking. Nieuw-Zeeland heeft het allemaal. Denk je dat Nieuw-Zeeland vooral een bestemming is voor samenreizende stellen?...

I want to ride my bicycle

I want to ride my bicycle

Wars van de drukte en de extreem hoge prijzen in booming Sydney? Beproef je geluk dan eens in Adelaide. Een compacte stad die bruist van de festivals en bovendien ook prachtige stranden heeft. Wij bezochten de intieme, aan de kust gelegen wijken Henley Beach en West...

Hook into it, mate!

Hook into it, mate!

Qua natuurschoon is Nieuw-Zeeland de hemel op aarde. Het heeft fjorden, vulkanen, meren, stranden, geisers, oerbossen en nog veel meer. Maar wist je ook dat de Nieuw-Zeelandse keuken zich mag rekenen tot een van de meest voortreffelijkste ter wereld? Met name de...