The Pod: slapen in een capsule
Overnachten in Singapore kan een behoorlijk gat in je reisbudget slaan. Degenen die liever niet in een aftands guesthouse slapen – en hun Singapore Dollar niet graag bij de receptie van een duur hotel afgeven – kiezen voor The Pod, een Boutique Capsule Hotel. Op Beach Road is het even zoeken naar de voordeur. Eenmaal binnen helpt een goedlachse jongen bij de receptie me snel aan mijn sleutel, wifi-code en een handdoek. Het bed in mijn knusse, moderne en minimalistische capsule is al opgemaakt; verder heb ik de beschikking over een tafeltje, kleerhangers en een stopcontact. Mijn koffer gaat afgesloten onder mijn bed, het rolgordijn trek ik naar beneden. Welterusten.
De ongerepte natuur van Pulau Ubin
Wilde apen, plantages vol bananen, verlaten tempels, lotusvijvers, mangrovebossen, vlinders vol kleurenpracht en een reeks aan tropische vogels. Dat had je vast niet verwacht bij een bestemming als Singapore. Vanuit het hartje van de stad laat ik de hectiek achter me en trek ik erop uit naar het groene, ongerepte Singapore: Pulau Ubin. Een korte boottocht van het vaste land naar het eiland maakt een wereld van verschil. Het is nauwelijks te bevatten dat ook dit een stukje van Singapore is. Stap op de fiets of trek de veters van je wandelschoenen stevig aan, gooi zonnebrand en muggenspray in je tas en geniet van de natuur nabij de luchthaven.
Betaalbare maaltijden in Hawker Centre
In Singapore is eten – ‘makan’ voor de locals – meer dan een levensbehoefte. Het is haast een nationale obsessie, een passie, een manier van leven. Dompel jezelf onder in een van de vele Hawker Centra van de stad en je begrijpt waarom men hier elkaar groet met “Heb je al gegeten?” in plaats van “Hallo”. Voor een goede en betaalbare maaltijd vlei je jezelf neer op een van de vastgeschroefde picknickbanken in de vele foodcourts die Singapore rijk is. Nasi Lemak, Tian Tian Hainanese kip, saté, dumplings: kies wat je lekker vindt. Struin de vele stalletjes af en stel je eigen menu samen. Eet smakelijk!
Chinese normen en waarden bij Haw Par Villa
“Er was eens…” Of eigenlijk: “Er waren eens twee broers uit Myanmar”. Het lijkt wel een sprookje, maar dat is het niet. De Aw broeders verdienden in de jaren 30 goed geld met de verkoop van tijgerbalsem. De verworven rijkdom deelden de heren graag met de gemeenschap, en dus stelden zij hun tuin beschikbaar als park. Niet zomaar een park: een park vol beelden die de bezoeker kennis bijbrengt over Chinese normen en waarden. Wanneer ik de metrohalte verlaat, valt de schreeuwerige entree direct op. Potsierlijke Boeddha-beelden wisselen taferelen van dood en verderf af met namaak-panda’s en halfvergane betonnen bankjes. Het ooit zo populaire park heeft het in de loop van de tijd af moeten leggen tegen concurrenten op Sentosa eiland zoals Universal Studios en Madame Tussauds. Voor een ongepolijst stukje Singapore is Haw Par Villa toch nog steeds the place to be.”
Tiong Bahru: Singapore uit vervlogen tijd
Art deco huizen, waanzinnig populaire eet- en koffietentjes: een stukje van het ‘echte’ Singapore uit vervlogen tijd. Locals en expats zijn het erover eens: Tiong Bahru is de plek waar het op dit moment allemaal gebeurt. Naast fraaie boekwinkels en galerieën in oude Chinese shophouses, raad ik je aan een korte pauze te nemen tijdens je ontdekkingstocht door de wijk: bij Tiong Bahru Bakery om precies te zijn, beroemd om de perfecte croissants die er dagelijks vers worden gebakken. Wip ook binnen bij Hua Bee: overdag een traditionele kopitiam – Aziatisch koffiehuis – en sinds 1940 ’s avonds een hippe eettent. Het zogeheten ‘hoefijzer blok’ laat het hart van menig architectuur-liefhebber sneller kloppen. Bezoek Tiong Bahru nu, voordat iedereen de charme van deze wijk ontdekt!