Fijne Vietnamese kneepjes
We komen aan in Ho Chi Minhstad, of zoals de Vietnamezen nog steeds zeggen: Saigon. Deze stad heeft de afgelopen decennia een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en is tegenwoordig een belangrijk commercieel centrum. De vele wolkenkrabbers flankeren de straten die gesierd worden door fleurige groene bomen en gevuld zijn met een eindeloze stroom scooters. Op de markt van Ben Thanh, waar werkelijk alles wordt verkocht, maken we kennis met de lokale producten en krijgen we uitleg over een aantal basis ingrediënten uit de Vietnamese keuken. ’s Middags mogen we deze kennis gelijk in de praktijk brengen tijdens een kookworkshop. We krijgen tips over de fijne kneepjes van de Vietnamese kookkunst en mogen verder zelf experimenteren. Even later geniet ik dan ook van mijn zelfgemaakte traditionele pho, die nog nooit zo goed gesmaakt heeft!
Verse vis en tropische cake
De volgende dag varen we met de ferry naar het eiland Tan Phong, waar we verblijven in een eco-lodge. We verkennen het eiland per fiets en vangen zelfs onze eigen vis! De kookklas die we aan het eind van de middag hebben, zorgt ervoor dat ik mijn zelf gevangen én zelf bereide vis vervolgens op zit te peuzelen. De volgende dag maken we kennis met jackfruit, een gigantische groene, stekelige vrucht die tot wel 35 kilo kan wegen, en we leren hoe de Vietnamezen hier een heerlijke tropische cake van maken.
Culinaire hoofdstad
In Hoi An geniet ik van de heerlijke rust in deze voorheen florerende havenstad. Ik slenter door de met lampionnen versierde koloniale straatjes en bezichtig de Chinese tempels en uiteraard de Japanse overdekte brug. Aangezien Hoi An de culinaire hoofdstad van Vietnam is, sluit ik ’s avonds, op aanraden van de reisbegeleider, aan bij het eettentje met de langste rij. Ik laat mij verrassen en krijg een heerlijke maaltijd van verse springrolls en gevulde pannenkoekjes (Bánh Xèo).
De volgende ochtend bezoeken we de lokale markt waar we inkopen doen voor onze aansluitende kookklas. Ook deze keer leer ik weer nieuwe bereidingswijze en nieuwe combinaties van kruiden. We gaan naar de Marble Mountains, een vijftal bergen bestaand uit kalksteen en marmer waarin zich een indrukwekkend doolhof van tunnels, grotten en rotstempels bevindt. Hierna reizen we naar Hue waar we een workshop volgen over de bereiding van de populaire Royal Dish. Met een volle maag verkennen we nog even de stad.
Lokale gastvrijheid
’s Ochtends nemen we het vliegtuig naar de hoofdstad van Vietnam, Hanoi. Hoewel Hanoi ons overdondert met lawaai en scooters, is het een bruisende stad vol gezellige eettentjes en heel veel lekker eten. De volgende dag gaan we met een echte Vietnamese chef naar de markt om inkopen te doen en bereiden we vervolgens bijna net zulk lekker eten als we bij de straattentjes proefden. Onderweg naar het noorden bekijken we wat mooie dorpjes, gelegen tussen de rijstvelden. We overnachten bij een gastvrije lokale familie en proeven lokale specialiteiten zoals een salade van bananenbloemen en (verrassend lekkere) zoetwaterslakken.
Maaltijd met uitzicht
Mijn culinaire reis eindigt in Halong Bay, waar we langs de eilanden van deze schitterende baai varen en aan dek genieten van een heerlijke visspecialiteit. Onze laatste nacht brengen we aan boord door, waarna we terugkeren naar de haven en ons klaarmaken voor de reis naar het land van stamppot en erwtensoep!