Onze reis start in Tokyo waar we in mum van tijd op verkenning kunnen omdat onze openbaar-vervoerpas inbegrepen is. Naar de vismarkt voor onze eerste verse sushi is daardoor eenvoudig. De beroemde Shibuya Crossing en restaurants liggen op loopafstand van ons hotel. De eerste dames in kimono worden al snel gespot.
Met het openbaar vervoer
Met de voucher en en de door Sakura gegeven uitleg is het ophalen van de inbegrepen railwaypas heel laagdrempelig. Op het station in Tokyo worden we vriendelijk in het Engels geholpen. Het reizen met de hoge snelheidstrein Shinkansen is comfortabel en alles is goed aangegeven. Dat is makkelijk!
Via Takayama naar Kyoto
In het bergstadje Takayama wandelen we in de Japanse Alpen en genieten we van de warmwaterbaden. Wat een herfstkleuren! We reizen vervolgens door naar Kanazawa waar we het kasteel, de beroemde Japanse tuin en het moderne-kunstmuseum bezoeken. Vanuit hier kun je ook een excursie met de auto langs de kust reserveren, wij kiezen daar niet voor en vertrekken richting Kyoto.
We maken in Kyoto een wandeling die start bij Fushimi Inari-Taisha waar we de natuur in lopen door de ontelbare rode torii-poorten. We blijven in het groen langs de rand van de stad via een tempelroute lopen en komen uit in de wijk Gion. Hier staan de traditionele huizen waar de geisha’s wonen. Het is mogelijk om daar via de reisorganisatie in een traditioneel huis te overnachten. De beste Udon-noedels eten we op de Nishiki-markt. De twee dagen in Kyoto zijn zo voorbij.
Streetfood in Okayama
Tussen Kyoto en Okayama ligt het Himeji-kasteel. Het kasteel is imponerend. Okayama vinden wij erg leuk en overzichtelijk. Hier eten we voor het eerst okonomiyaki, een Japans streetfoodgerecht. Op de meeste plekken waar we geweest zijn, is er trouwens meer dan voldoende keuze, ook als je geen Japans wilt eten. We smullen in Italiaanse, Chinese en Thaise lokale restaurantjes. Vooraf kregen we weleens te horen dat Japan duur zou zijn, maar met de keuzes voor dit type restaurants valt dat reuze mee. En nog belangrijker, je eet er erg lekker.
We hebben een dag buiten Okayama gepland. Fietsen over de Kibi-vlakte en een bezoek aan het stadje Kurashiki, met oude pakhuizen. Ook tijdens het fietsen valt het ons op hoe toegankelijk Japan is. De hele route staat goed aangegeven. De combinatie van het mystieke Japan met geheel eigen, soms in onze ogen wat gekke, tradities en de moderne, ook in het Engels aangegeven, voorzieningen maakt dat we Japan nóg leuker gaan vinden dan we al deden.
Eilandhoppen
De volgende dag verlaten we hoofd- eiland Honshu richting het eiland Shikoku waar we een nacht in Takamatsu aan de kust verblijven. Shikoku is voor de natuurliefhebbers een fijn eiland om wat langer op door te brengen. In het groene binnenland liggen prachtige kloven en wandelroutes. Voor ons is het eiland de uitvalsbasis om de volgende dag met de boot naar Naoshima, het kleine kunsteiland, te vertrekken.
Op Naoshima liggen veel kunst- projecten en enkele moderne musea over het eiland verspreid. Deze musea zijn stuk voor stuk hoogstandjes van de Japanse architect Tadao Ando. Je vindt er prachtige schilderijen van Monet en zelfs een sculptuur van onze eigen Karel Appel. Wij slapen in het kleinschalige Hotel Wright Style dat geïnspireerd is op de bouwkunst van Frank Lloyd Wright. Met het lokale busje of wandelend en fietsend verplaatsen we ons gemakkelijk over het eiland.
Hiroshima en Nagasaki
Next stop: Hiroshima. Doordat het vrijwel geheel verwoest is geweest in de Tweede Wereldoorlog, is het tegenwoordig een erg moderne stad. We bezoeken de plek waar de atoombom insloeg en waar nu een museum en gedenkmonument staan. Erg indrukwekkend. Als echte toeristen maken we ook een ritje in de hop- on-hop-off-bus. Zo krijgen we een goede indruk van de stad en zitten we tegelijkertijd lekker in het zonnetje. Ondanks dat we tweede helft oktober en begin november reizen, hebben we namelijk vrijwel iedere dag zon en een stralend blauwe hemel. De prachtige herfstkleuren waar Japan, naast de nog beroemdere lentebloesemkleuren, zo bekend om is maken het plaatje compleet.
We nemen al vroeg de trein naar Nagasaki zodat we in de middag te voet de highlights kunnen bekijken. We lunchen in de Chinese wijk en slenteren door de pittoreske straten van het oude centrum. Dejima, het oude deel van de stad, is de plek van waaruit de Nederlandse VOC als enige handel mocht drijven met Japan. Het is goed bewaard gebleven. Nagasaki ligt erg mooi aan de kust en vanuit het uitzichtpunt boven de stad kun je de vele eilandjes in de baai prachtig zien liggen.
Nederland in het klein
Het is een uur met de trein naar Huis ten Bosch. Een prachtige treinrit vlak langs de zee. We hebben getwijfeld of we wel naar dit park wilden gaan en hebben er uiteindelijk geen spijt van. Op ware schaal is hier in het klein Nederland nagebouwd en de Japanners vinden het prachtig om in klederdracht door het park te lopen. We beklimmen de Domtoren, lopen over de grachten van Utrecht en Amsterdam, genieten van een heerlijke Japanse curry in Volendam en maken ’s avonds de lichtshow mee, inclusief verlichte windmolens.
Gek op Japan
Van Nagasaki naar Osaka is een fikse afstand die we relaxed gezeten in de Shinkansen met meer dan driehonderd kilometer per uur afleggen. Osaka is een enorme stad en dat is even wennen. Maar na een verkenningstocht in de wijk Amerikamura, met hippe vintagewinkeltjes, zijn we weer helemaal geland.
Onze reisorganisatie had ons geadviseerd om ook een nacht in een klooster te overnachten. Dit kan op Mount Koya en is een belevenis. De reis erheen met de boemeltrein en kabelbaan is ook bijzonder. Als we nog eens teruggaan, dan willen we zeker meerdere dagen in de groene bergen lopen en in kleine guesthouses verblijven. De omgeving van Koyasan, de vele tempels en de mystieke begraafplaats in het bos zijn alleen al een bezoek aan deze streek waard. Prachtig! Na nog een laatste nacht in Osaka vliegen we zonder overstap terug naar Amsterdam.
De combinatie van eigen gebruiken, het ontbreken van bellers in de trein, de mystieke tempels, het prachtige groen, de combinatie van oud en nieuw in de steden en uiteraard dat het zo perfect geregeld was, maken dat wij helemaal gek op Japan zijn teruggekomen.