Gordon Stewart, de vader van de huidige eigenaar Adam Stewart, startte Sandals begin jaren tachtig in zijn woonplaats Montego Bay op Jamaica. Jaren eerder had hij Curaçao al ‘ontdekt’ en er zijn oog op laten vallen. “Daar ligt een onontdekte parel. Daar wil ik ooit een resort openen”, beloofde hij zichzelf. Vijftien andere Sandals resorts op zes verschillende Caraïbische eilanden volgden eerst, maar de droom voor Curaçao kwam uiteindelijk óók uit. Helaas maakte hij het zelf niet meer mee; wel de aankoop, maar niet de opening in 2022.
ChiChi heet je welkom
Sandals Royal Curaçao is het zestiende all- inclusive resort voor het familiebedrijf en het eerste op een niet-Engelstalig Caribisch eiland. Het bevindt zich op landgoed Santa Barbara aan het Spaanse Water, in het zuiden van het eiland, nabij de Tafelberg. Voorheen was hier het Santa Barbara Beach & Golf Resort gevestigd, dat in 2020 de deuren moest sluiten vanwege de coronacrisis. Sandals Curaçao telt 351 kamers en suites, uiteraard allemaal met airco, kingsize bed (want voor ‘couples in love’) en gevulde koelkast. Hoe Amerikaans het resort (en de bezoekers) ook aandoet, er geldt een ‘no tipping’ beleid. All-inclusive geldt hier ook voor de fooi. Net als de transfer van en naar het vliegveld. Meld hoe laat je landt en de Sandals taxi staat voor je klaar. Voor de deur van het resort word je verwelkomd door een enorme Delftblauwe Curaçaose ChiChi, een symbool voor het eiland.
All-inclusive à la carte
andals is op elke locatie een all-inclusive resort, alleen voor volwassenen. ‘For couples in love’ wordt er gezegd, maar wie met z’n buurvrouw of vader komt, is natuurlijk ook welkom. Voor Curaçao is dit het eerste vijfsterrenresort exclusief voor koppels. Wie bij all-inclusive denkt aan eindeloze buffetten heeft het bij Sandals mis. Er zijn acht restaurants, allemaal à la carte. Alleen het ontbijt in het Italiaanse restaurant Pietra is deels in buffetvorm. De andere restaurants zijn: Aolos (mediterraan), Gatsu Gatsu (sushi), Kanaal (desserts, kaas en wijn), Strand (seafood én bitterballen), Zuka (Latijns-Amerikaans), Vincent (Europees) en Butch’s (steak & seafood). Daarnaast staan er altijd drie foodtrucks met streetfood op het Sandals ‘dorpsplein’: Toteki (Curaçaose snacks), La Palma (Spaanse tapas) en Kishi (Aziatische bao buns).
Eten búiten het resort
Nieuw voor Sandals is het Island Inclusive dinerprogramma. Voor het eerst stimuleert het bedrijf om niet in het resort zelf te dineren, maar eropuit te trekken en het eiland te ontdekken. Wie een butlersuite boekt, krijgt een een voucher van $250 om elders op Curaçao te eten. Uiteraard zijn hiervoor alleen de beste restaurants in Willemstad geselecteerd, denk aan Kome, BKLYN, MosaCaña, Sal en Nultwintig. Ook de transfer is inbegrepen. Ook uniek voor Sandals Curaçao is het gebruik van een Mini Cooper. Verblijf je in bepaalde butlersuites, dan mag je er naar hartenlust mee rondrijden.
Van golf tot bocce
Sandals ligt vrij afgelegen van de ‘bewoonde wereld’. Wie door de slagbomen rijdt, wordt eerst getrakteerd op een rit over het Santa Barbara landgoed, met onder andere een prachtige golfbaan (niet inclusief, wel mogelijk om te golfen). Is er dan wel genoeg te doen op het resort zelf? Voor de meeste bezoekers meer dan genoeg. Er zijn vier zwembaden – waaronder de Dos Awa Infinity Pool met uitzicht op zee –, twee bubbelbaden en een spa, maar je kunt ook de fiets pakken en een tochtje maken over het resort of het landgoed. Ook bij de prijs inbegrepen zijn alle land- en watersporten. Duiken (mits in bezit van brevet), kajakken, snorkelen, paddleboarden, waterfietsen en varen op een hobie cat (kleine zeilboot), je kunt het hier allemaal proberen.