Dennis van Daatselaar
Chef-kok Dennis van Daatselaar opende met Carte Blanche in het Bucuti & Tara Beach Resort in 2010 het allereerste chef’s table restaurant op Aruba. Dit restaurant biedt nog altijd een heerlijk meergangenmenu in een intieme setting rondom een open keuken. Voor je neus zie je hoe de getalenteerde chefs de gerechten bereiden. Het concept is vanaf het begin een doorslaand succes en heeft de weg voor andere chef’s table restaurants geëffend. Denk aan restaurants als 2 Fools and a Bull, Royal Aruba Restaurant, Infini (zie Urvin Croes), Ever (zie Ever de Peña) en Koal. Terwijl Carte Blanche fijnproevers uit heel de wereld trok, timmerde Dennis verder aan de weg om zijn droom waar te maken: meerdere restaurants op één locatie huisvesten. Op de hoek van de Wilhelminastraat in hartje Oranjestad, waar ooit de iconische ijzerhandel Brenchie’s zat, opende Dennis in 2015 restaurant Wilhelmina. Later volgde ook mediterraan restaurant Olivia en drie jaar later verhuisde hij Carte Blanche naar dezelfde locatie. Hier zwaait chef Ries Helsdingen momenteel de scepter met een vijfgangenverrassingsmenu terwijl Glen Bonset, maître d’ van het eerste uur, de mooiste bijpassende wijnen schenkt. Sinds kort biedt Carte Blanche ook à la carte opties. carteblanchearuba.com, wilhelminaaruba.com, oliviaaruba.com
Urvin Croes
Het restaurant waar het allemaal begon voor chef-kok Urvin Croes was White Modern Cuisine. Urvin en zijn vrouw Mary-Anne zijn echte Arubanen, trots op hun culturele en culinaire erfgoed en dragen dit uit in hun restaurants. Van het warme ontvangst tot het verrassende menu, waar traditionele recepten in een modern jasje worden bereid en als ware kunstwerkjes op het bord verschijnen. Urvin serveert geen gefrituurde gerechten en blijft weg van dikke sauzen, maar biedt vooral lichtere, gezondere en plantaardige gerechten. Zijn signature salade met maar liefst 30 verschillende lokale ingrediënten – waaronder eetbare bloemen – werd een regelrechte hit. Hij maakte naam met White (inmiddels gesloten) en later met The Kitchen Table By White, waar hij zijn team klaarstoomde voor het zwaardere culinaire geschut. Inmiddels heeft hij deze restaurants verruild voor een intiem chef’s table restaurant: Infini, geopend in 2020. Hier wordt elke drie maanden een ander menu geserveerd en staat de Arubaans-Aziatische komaf van Urvin centraal. Je krijgt hier een 12-gangenbeleving voorgeschoteld in wat hij zelf een ‘culinair theater’ noemt. Urvin is de maestro die het orkest leidt, de open keuken is het podium waarop hij aan een select aantal gasten zijn culinaire kunsten toont. Er zijn maximaal 21 zitplaatsen, dus je bent verzekerd van een exclusief avondje uit. infiniaruba.com
Roosje Loopstok
Een toptalent geschoold door Urvin Croes is de Arubaanse Roosje Loopstok. Inmiddels heeft zij ook zelf een indrukwekkende carrière opgebouwd. Roosje begon haar loopbaan bij White Modern Cuisine, waar ze zich opwerkte tot kok, souschef en later chef-kok. Daarna werd ze chef de cuisine bij Urvin’s Japans/Hawaïaans geïnspireerde restaurant Po-Ké Ono. Nu werkt Roosje als chef bij The Coco Café, het restaurant van het Boardwalk Boutique Hotel. Hier worden de hele dag diverse bites geserveerd en er is een uitgebreid vegetarisch en plantaardig menu. boardwalkaruba.com
Jacky Lopez
Ook Jacky Lopez komt uit de keuken van Urvin Croes. Na het voltooien van haar koksopleiding werd ook zij kok, souschef en later chef-kok. Jacky werkte bij The Kitchen Table by White, waar ze zich specialiseerde in het koken van vegetarisch en plantaardig eten. In 2018 begint ze voor zichzelf en richt ze samen met haar man Maarten twee bedrijven op: The Little One en Picnic Aruba. Hier staan op maat gemaakte, bijzondere culinaire belevenissen en evenementen centraal. Altijd met een uniek decor, op schitterende pop-up locaties. Perfect voor bruiloften, aanzoeken, bedrijfs- of familiefeesten of andere speciale gelegenheden. thelittle.one, picnicaruba.com
Ever de Peña
Een van de getalenteerde chef- koks du moment is de in Venezuela geboren en op Aruba getrainde Ever de Peña. Nadat hij zijn opleiding aan het EPI Horeca-instituut op het eiland als beste van de klas afrondde, werkte hij bij enkele toonaangevende restaurants en resorts op Aruba. Ook deed hij internationale ervaring op in Italië en Californië. Na zijn buitenlandavonturen werkte Ever als chef-kok bij Ike’s Bistro in het Manchebo Beach Resort. Met zijn 26 jaar was hij toen de jongste chef met een hoge notering op het eiland. Hier kon hij zijn passie voor de avant-garde- en fusionkeuken verder ontwikkelen. In 2023 opende hij restaurant Ever, een klein chef’s table restaurant/kunstgalerie, waar een ‘freestyle dinerervaring’ aan maximaal 14 gasten per avond wordt aangeboden. In deze intieme setting laat Ever zijn creativiteit de vrije loop en toont hij met zijn vier- tot zevengangenmenu’s zijn voortreffelijke kookkunsten. ever-restaurantaruba.com
LEARNT FROM THE BEST
Chef-kok Matt Boland wordt tot de pioniers van de fine dining scene op Aruba gerekend. Hij is een culinair zwaargewicht die zijn opleiding in Frankrijk genoot. Matt introduceerde verschillende culinaire concepten en hoewel hij nu met pensioen is, prijkten zijn gastronomische meesterwerkjes tot voor kort op het menu van Sunset Grille in het Hilton Hotel.