De snelste manier om naar de Amalfikust te reizen, is een vlucht nemen naar Napels. In 2,5 uur sta je in deze bruisende, chaotische, rauwe, indrukwekkende havenstad. Met een magnifiek uitzicht op de vulkaan de Vesuvius (1281 meter hoog, dus niet te missen) en vlakbij de verwoeste stad Pompeii, een archeologisch hoogstandje.
Pizza in Napels
Napels – of Napoli, zoals de Italianen zeggen – heeft een cv van bijna 3000 jaar historie. Enkele trekpleisters: het oude centrum met de gotische San Gennaro kathedraal, Palazzo Reale, Castel Nuovo en het Museo Archeologico Nazionale. Daarnaast strekt Napels zich nog een stuk ondergronds uit, in de vorm van een gigantisch netwerk van honderden kilometers aan straten, pleinen, tunnels en grotten, aangelegd door de Grieken en Romeinen. Verder flaneer je langs de boulevard met uitzicht op de Vesuvius, de eilanden Capri (daar gaan we later heen), Ischia en kunstenaarseilandje Procida. Eet verse vis in de haven en drink een cocktail op het dak van hotel Grand Vesuvio (vesuvio.it). Vergeet ook vooral niet een pizza te proeven, want in Napels worden de lekkerste van heel Italië gemaakt – aldus de Napolitanen zelf. De eerste pizzeria ter wereld (en wederom de allerbeste, volgens de locals) zou ook zijn oorsprong vinden in Napels: Antica Pizzeria Port’Alba (anticapizzeriaportalba.com) opende in 1738 zijn deuren en ovens.
De allermooiste kust
Tijd om in je huurautootje te springen om via kronkelende bergweggetjes naar de ‘Kust van de Romantiek’ te gaan. Huur een kleine auto, want met een grote bak rijd je je hier absoluut klem. Aan de Amalfikust geldt the smaller the better. Wat je verder moet weten over deze befaamde kustlijn: de Costiera Amalfitana ligt aan de zuidkant van het schiereiland van Sorrento, strekkend van Positano in het westen tot Vietri sul Mare in het oosten. In totaal slechts 40 km. De kustlijn is natuurlijk genoemd naar het stadje Amalfi, dat samen met Positano de bekendste plaats is. Deze costiera wordt beschouwd – en nee, in dit geval niet alleen door de Italianen zelf – als een van de mooiste kusten ter wereld en is ook te vinden op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Wat wel/niet te doen?
Ten eerste: vermijd het hoogseizoen. In juli en augustus wil je hier niet zijn. Ga liever in mei, juni, september of begin oktober. Daarna niet meer, dan sluiten alle hotels en restaurants, om pas in april weer open te gaan. Trek minimaal een week uit voor je vakantie, want deze kust heeft veel meer te bieden dan alleen hotspots Amalfi en Positano. Het gebied kent nog ten minste tien andere dorpen die allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken: Cetara, Maiori (langste strand), Tramonti, Minori, Ravello (hoger in de bergen), Scala (oudste kuststadje), Atrani, Concei dei Marini, Furore en Praiano. Favoriet hotel (voor slapen, diner of dagje zwembad) is Miramalfi (miramalfi.it), net buiten Amalfi, met het meest waanzinnige uitzicht óp Amalfi. Verder heeft Miramalfi een uitmuntend restaurant. Het zwembad is uitgehouwen in de rotsen, met zonnebedden verspreid over wel zes verschillende plateaus, waardoor je je volledig in een Martini commercial in de sixties waant.
Het water op
Verder hoef je eigenlijk maar één ding te doen aan de Amalfikust: een beetje rondrijden en regelmatig uitstappen om van de oogverblindende uitzichten te genieten. Stop bij willekeurige baaien en strandjes om een duik te nemen. Ook wat betreft restaurants kun je op de bonnefooi wat plekjes aandoen, want die plank is bijna niet mis te slaan – je bent tenslotte in het culinaire centrum van Italië. Ook een absolute aanrader is om in plaats van de auto eens de boot te pakken. Je kunt zelf heel makkelijk een boot met of zonder schipper huren of met een groep meevaren. Soms ben je nog sneller per boot van het ene in het andere dorp, omdat er doorgaans veel file op de weg staat, helemaal in het hoogseizoen. Bootjes, maar ook leuke dorptours, sunset cruises en andere tours regel je snel en simpel via Sireon Tours (sireontours.com).
Mensenkijken op Capri
Capri, oh Capri. Jetsetparadijs, het eiland van mil- en biljonairs, met alle high end modemerken op elkaar gepropt in popperige winkelstraatjes. Het eiland van wapperende jurken, opgespoten lippen en gekochte borsten. Alles maar dan ook álles is hier over de top. Maar wat is het er prachtig. En alleen al om het mensenkijken heel vermakelijk om hier een paar dagen rond te struinen. In 20 minuten met de ferry vanaf Sorrento sta je op dit idyllische eilandje, dat slechts 10 km2 groot is. Capri is bergachtig, met steile kliffen. Het hoogste punt is de Monte Solaro (589 meter) en er zijn slechts twee dorpen: Capri en het kleinere Anacapri.
Wat te doen?
Huur een bootje, vaar het eiland rond en ga zeker lunchen en post- lunch relaxen bij strandrestaurant La Fontelina (reserveren is een must, fontelina-capri.com). Ook hier waan je je in de sixties, alsof Audrey Hepburn elk moment voorbij kan komen paraderen. Zien en gezien worden doe je op het terras van Grand Hotel Quisiana (quisisana.com) in downtown Capri. Logeer (als het even kan, anders alleen bezoeken) in het allermooiste hotel van het eiland: Caesar Augustus (caesar-augustus.com). Deze gele mansion was vroeger van een Russische prins, maar is nu omgebouwd tot hotel van een welvarende Italiaanse familie. De familie zelf woont nog verderop op het terrein. Het hotel ligt hoog op een klif, met panoramische uitzichten en een waanzinnige infinity pool. Iets boven je budget? Je bent er ook welkom voor alleen een lunch, diner of sundowners op het prachtige terras. Saluti!