Culinaire ontdekkingsreis door Vietnam

Als enthousiaste amateurkok kreeg ik het idee om mee te gaan op een kookreis. Wat is er immers leuker dan een prachtig land verkennen in combinatie met het (leren) koken van de gerechten uit dat land? Mijn vijftiendaagse kookreis met Djoser stelde niet teleur.
Land: Azië | Vietnam

Fijne Vietnamese kneepjes

We komen aan in Ho Chi Minhstad, of zoals de Vietnamezen nog steeds zeggen: Saigon. Deze stad heeft de afgelopen decennia een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en is tegenwoordig een belangrijk commercieel centrum. De vele wolkenkrabbers flankeren de straten die gesierd worden door fleurige groene bomen en gevuld zijn met een eindeloze stroom scooters. Op de markt van Ben Thanh, waar werkelijk alles wordt verkocht, maken we kennis met de lokale producten en krijgen we uitleg over een aantal basis ingrediënten uit de Vietnamese keuken. ’s Middags mogen we deze kennis gelijk in de praktijk brengen tijdens een kookworkshop. We krijgen tips over de fijne kneepjes van de Vietnamese kookkunst en mogen verder zelf experimenteren. Even later geniet ik dan ook van mijn zelfgemaakte traditionele pho, die nog nooit zo goed gesmaakt heeft!

Verse vis en tropische cake

De volgende dag varen we met de ferry naar het eiland Tan Phong, waar we verblijven in een eco-lodge. We verkennen het eiland per fiets en vangen zelfs onze eigen vis! De kookklas die we aan het eind van de middag hebben, zorgt ervoor dat ik mijn zelf gevangen én zelf bereide vis vervolgens op zit te peuzelen. De volgende dag maken we kennis met jackfruit, een gigantische groene, stekelige vrucht die tot wel 35 kilo kan wegen, en we leren hoe de Vietnamezen hier een heerlijke tropische cake van maken.

Culinaire hoofdstad

In Hoi An geniet ik van de heerlijke rust in deze voorheen florerende havenstad. Ik slenter door de met lampionnen versierde koloniale straatjes en bezichtig de Chinese tempels en uiteraard de Japanse overdekte brug. Aangezien Hoi An de culinaire hoofdstad van Vietnam is, sluit ik ’s avonds, op aanraden van de reisbegeleider, aan bij het eettentje met de langste rij. Ik laat mij verrassen en krijg een heerlijke maaltijd van verse springrolls en gevulde pannenkoekjes (Bánh Xèo).

De volgende ochtend bezoeken we de lokale markt waar we inkopen doen voor onze aansluitende kookklas. Ook deze keer leer ik weer nieuwe bereidingswijze en nieuwe combinaties van kruiden. We gaan naar de Marble Mountains, een vijftal bergen bestaand uit kalksteen en marmer waarin zich een indrukwekkend doolhof van tunnels, grotten en rotstempels bevindt. Hierna reizen we naar Hue waar we een workshop volgen over de bereiding van de populaire Royal Dish. Met een volle maag verkennen we nog even de stad.

Lokale gastvrijheid

’s Ochtends nemen we het vliegtuig naar de hoofdstad van Vietnam, Hanoi. Hoewel Hanoi ons overdondert met lawaai en scooters, is het een bruisende stad vol gezellige eettentjes en heel veel lekker eten. De volgende dag gaan we met een echte Vietnamese chef naar de markt om inkopen te doen en bereiden we vervolgens bijna net zulk lekker eten als we bij de straattentjes proefden. Onderweg naar het noorden bekijken we wat mooie dorpjes, gelegen tussen de rijstvelden. We overnachten bij een gastvrije lokale familie en proeven lokale specialiteiten zoals een salade van bananenbloemen en (verrassend lekkere) zoetwaterslakken.

Maaltijd met uitzicht

Mijn culinaire reis eindigt in Halong Bay, waar we langs de eilanden van deze schitterende baai varen en aan dek genieten van een heerlijke visspecialiteit. Onze laatste nacht brengen we aan boord door, waarna we terugkeren naar de haven en ons klaarmaken voor de reis naar het land van stamppot en erwtensoep!

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

ROUTE

  1. Amsterdam – Saigon
  2. Aankomst Saigon
  3. Saigon, bezoek markt en kookles
  4. Saigon – Mekong Delta, fietstocht en kookles
  5. Mekong Delta – Saigon – vlucht naar Danang – Hoi An
  6. Hoi An, kookles en fietstocht
  7. Hoi An – Marble mountains – Hue
  8. Hue, kookworkshop
  9. Hue – vlucht naar Hanoi
  10. Hanoi, kookles
  11. Hanoi – Mai Chau
  12. Mai Chau – Hanoi
  13. Hanoi – Halong Bay, boottocht
  14. Halong Bay – Hanoi – Amsterdam
  15. Aankomst Amsterdam
Logo Djoser Reisorganisatie op TRAVELBOOK.NL

Andere interessante artikelen

Lovely Lion City

Lovely Lion City

Het stadstaatje Singapore is ontzettend veelzijdig en door haar centrale ligging een perfect start- of eindpunt tijdens een reis naar bijvoorbeeld Indonesië of Australië. Van torenhoge wolkenkrabbers en high-end shopping malls, tot kleurrijke wijken en natuurlijk de...

Duik onder de zeespiegel

Duik onder de zeespiegel

Als fervent duiker ga ik regelmatig op reis naar bijzondere bestemmingen. Als vrienden mij vragen waar mijn volgende reis naartoe gaat, moet Google Maps er vaak aan te pas komen. Veel afgelegen eilandjes zijn nog behoorlijk onontdekt. Maar deze plekken bieden zo veel...

Terug naar Dimsum

Terug naar Dimsum

Christel richtte in 2000 na haar studie sinologie (China Studies) haar eigen Dimsum Reizen op. Ze heeft het land vaak bezocht, maar nu was het alweer 7 jaar geleden. Hoe ruikt en voelt China ook al weer? Volg deze Chinaliefhebber 
van Peking naar Guangzhou. Waarom...