FIETSDAG ZONIËNWOUD
Het Zoniënwoud is een overblijfsel van een eeuwenoud bos, dat zich in de tijd van de Romeinen uitstrekte van de oevers van de Rijn tot de Noordzee. Het was een jachtgebied voor de adel en er waren veel kloosters gevestigd. In de achttiende eeuw zijn er – nadat het bos flink was geplunderd en gekapt – massaal beuken aangeplant. Die vormen vandaag de dag de majestueuze ‘beukenkathedraal’, met bomen ouder dan tweehonderd jaar en enkele rode beuken. In het bos tref je verschillende bezienswaardigheden, zoals de Jezus-Eik. Ooit stond hier een eik die vaak door de bliksem werd geraakt. Om dat duivelse onheil af te wenden, spijkerde men er een kruisbeeld aan; begin zeventiende eeuw werd dat een Mariabeeldje. Dat bleek wonderlijke genezingen teweeg te brengen en zo werd de Jezus-Eik een bedevaartsplaats. Een verborgen plek is het Arboretum van Groenendaal met vierhonderd verschillende inheemse en uitheemse bomen en struiken. Zoals ‘dikke Eugène’, een zes meter dikke populier, een Japanse koekjesboom, reusachtige mammoetbomen en uitzonderlijke soorten esdoorn en eik. In de aangrenzende graslanden grazen Schotse Hooglanders.
Tip van Davy
“Museum Van Buuren, een huis in art-decostijl, met dito interieur en een prachtige tuin.”
AFRICAMUSEUM
Na jarenlange discussie, is het Africamuseum gerenoveerd en aangepast. De collectie was super-omstreden, vanwege het koloniale verleden van België, waarin er anders tegen Afrika werd aangekeken dan tegenwoordig. Sommige museumbeelden van toen laten dat schrijnend zien, maar zijn nu in een andere context uitgelicht. Het museum begon in 1897 in het Koloniënpaleis in Tervuren tijdens de wereldtentoonstelling. Met opgezette dieren, voorwerpen uit Congo en in het park een heus Afrikaans dorp, waar overdag Congolese inwoners vertoefden, die dit niet allemaal overleefden. Koning Leopold II zag het museum en onderzoeksinstituut als een promotiemiddel om investeerders en het Belgische volk van zijn koloniale plannen in de Belgische Congo te overtuigen. Afgelopen jaren is het volledig omgegooid en zojuist weer heropend. De tentoonstelling legt nu een relatie tussen de oude objecten en het hedendaagse Afrika en de Afrikaan. Ook de verzameling vlinders, minerale gesteenten en flora en fauna uit Afrika is indrukwekkend, maar nog wél in de traditionele museumkasten en vitrines te zien. Bijzondere objecten zijn onder andere de groene malachiet (steen) en de coelacant (uitgestorven vissoort).
Tip van Sophie
“De druivenkassen van Mia Michiels in Hoeilaart. Zij teelt druiven op ecologische wijze in zeven traditionele druivenserres. De oogst start in september en duurt tot eind oktober.”
WANDELDAG ELSENE EN MAROLLEN
Elsene, ofwel Ixelles, is een trendy wijk met vele nationaliteiten en verrassende adressen. Je kunt er een duik nemen in de oudheid bij het Museum voor Natuurwetenschappen. De Marollen vind je een stukje verderop. Met name de Rue Haute (Hoogstraat) is een heerlijke plek vol curiosa- en antiekzaken en op zondag is er de bekende snuffelmarkt op het Vossenplein.
BRUUT GROEN
In de beroemde wijk de Marollen vind je op Rue Haute 202 de boetiek BRUT. Vol botanische curiositeiten, planten, vintage meubels en fantastische inspiratie op het gebied van groendecoratie.
BOUTIQUE AGAVE
Agave op Rue Dublin 15 is een stadsjungle in de wijk Elsene dicht bij het trendy Place de Londres (terrasjes). In deze groene inspiratiewinkel vind je vetplanten, cactussen, terrariums, kamerplanten, potten, macramé hangers, tuinbenodigdheden, boeken en botanische illustraties.
SUPER ECO
Op Rue Dublin 19 zit een groene supermarkt, Belgomarkt. Een coöperatie met respect voor mens, dier en milieu. Ze verkopen lokale, biologische en seizoensgebonden producten. Je kunt er ook maaltijden, soep en salades bestellen. “Met liefde gemaakt op basis van de producten uit de winkel en gegarandeerd zonder voedselverspilling,” aldus de initiatiefnemers.
Tip van Sergio
“Je kunt in Brussel stadsfietsen huren op verschillende straathoeken; zelfs hele kekke elektro-steps.”
DINO’S KIJKEN
De grootste attractie van het Museum voor Natuurwetenschappen is de Galerij van de Evolutie vol skeletten van dinosauriërs en andere prehistorische dieren, zoals een mammoet, mosasauriërs en iguanodons. Andere museumzalen tonen schatten zoals de Spy-neanderthalers, de Dautzenberg schelpencollectie, vier maansteentjes, de Tasmaanse buidelwolf en de wonderbaarlijke insectencollectie van een verzamellustige baron.
Tip van Edith
“Mooi stadspark: de Kruidtuin aan de rand van het centrum, ooit was hier de hortus botanicus.”
GROENTE SPEKTAKEL
Zin in een avondvullend meergangenmenu met louter groenten? Dat kan! Bij Humus x Hortense aan de Rue de Vergnies 2. Een restaurant met een menukaart waar je geen vlees of vis op aantreft. Alle gerechten bestaan uit groente en aanvullende ingrediënten. Het verrassingsmenu heeft ontelbaar veel gangen, en de smaken knetteren van je bord! In een voormalige theesalon, zie het wufte plafond met kroonluchter en de gecapitonneerde bankjes met krullen, is een hip concept neergestreken. Via de open keuken zie je jonge koks en cocktailshakers in de weer met innovatieve gerechten en dranken. Nicolas Decloedt is de beste groentechef van 2019 volgens Gault-Millau, en staat op de zevende plek in de Top 100 Best Vegetables Restaurants van We’re Smart World. Hij deed ervaring op in Brusselse toprestaurants en nu, in zijn eigen tent, gebruikt hij ingrediënten die duurzaam zijn geteeld en lokaal geproduceerd of geplukt. Hij onderzoekt kruiden, groenten en wilde planten. Maar ook ‘nieuwe’ bereidingswijzen zoals fermentatie. “En omdat ikzelf al járen vegetariër ben, staat er geen vlees op de kaart. Maar ook geen vis,” aldus Decloedt. Zijn gerechten bevatten wel melkproducten en eieren, tenzij je expliciet vraagt om een vegan menu.
Tip van Bart
“De Koninklijke Serres van Laken. Ze zijn maar kort open – van half april tot en met half mei – maar zijn een spektakel: een ongekende kleurenpracht van azalea’s, hortensia’s en fuchsia’s en tropische planten in indrukwekkende stalen kassen uit de negentiende eeuw.”