Croeso I Cymru

Afgelopen herfst mocht ik voor TRAVELBOOK zes dagen op verkenning in Wales. Twee keer zo klein als Nederland met maar drie miljoen inwoners en minimaal het dubbele aan schapen. Ruim zeshonderd kastelen, prachtige legendes en mystieke, dramatische landschappen. Ze spreken hier Welsh, een taal waar je tong flink over kan struikelen.
Land: Europa | Wales
De route die we volgen is The Coastal Way, een van The Wales Way-routes. Deze route loopt van noord naar zuid langs de prachtige ruige kust van Wales en doorkruist drie regio’s. Vanaf de luchthaven van Manchester zijn we met onze chauffeur binnen anderhalf uur midden in het noorden van Wales bij het begin van The Coastal Way.

Gwynedd

Gwynedd ligt langs het noordelijke deel van The Coastal Way. Onze eerste stop is Pant Du; een appelboom- en wijngaard waar Welsh cider wordt gemaakt. Deze proeven we natuurlijk samen met heerlijke streekgerechten. We rijden door richting Snowdonia en onderweg pauzeren we in de uitlopers hiervan. Een prachtig, soms betoverend landschap met inderdaad schapen in overvloed. Snowdonia is een nationaal park en echt een van de mooiste gebieden van Wales. De hoogste berg meet 1.085 meter en is zowel te voet als met een tandradtreintje te bereiken. De eerste twee nachten verblijven we in Portmeirion. Een hotelresort in mediterrane stijl, gebouwd tussen 1933 en 1972. Verspreid over het resort staan kleurrijke huisjes die deel uitmaken van een klein dorp en worden verhuurd als appartement of hotelkamer. Vele beroemdheden hebben hier geslapen en verschillende tv-series en films zijn hier opgenomen, zoals de film The Prisoner in de jaren 60. Het dorp is voor een dagje te bezoeken, zeker in de zomer komen er drommen toeristen.

Schuilplaats in Tweede Wereldoorlog

Na een typisch Welsh ontbijt – dus veel eieren, spek, worstjes en bonen – gaan we naar Zip World Titan & Bounce Below. Ziplinen over de steengroeve waar vroeger leisteen uit werd gehakt. Alle resten hiervan liggen als bergen verspreid over het landschap. Van de drie banen doen we er twee, in de zomer zijn ze allemaal open. De langste is vanwege de wind gesloten. Maar goed ook, want je wilt echt niet ergens halverwege blijven hangen. Het is wonderbaarlijk om van bovenaf de resten van de steengroeve te zien. We springen in Bounce Below, een oude mijn die vol is gehangen met netten waarop we eindeloos springen, voor kinderen een waar paradijs. In deze oude mijn is trouwens tijdens de Tweede Wereldoorlog de kunstcollectie van het Engels koningshuis opgeslagen.

Terug naar vroegere tijden

Met de Ffestiniog & Welsh Highland Railways maken we een rit per ouderwetse stoomtrein door het landschap van Snowdonia. Dit is de oudste onafhankelijke spoorwegmaatschappij ter wereld. De stoomtreinen zijn allemaal nieuw gebouwd maar erin waan je je in vroegere tijden. Deze route werd gebruikt voor het vervoer van leisteen naar de havens van Wales. De rit van Blaenau Ffestiniog naar Porthmadog laat Snowdonia weer van een andere kant zien. Zo doorkruisen we de bergen, passeren we meertjes en rijden we in oude dorpjes zo dicht langs de huizen dat ik deze bijna kan aanraken. Hoofd maar niet uit het raam dus. Het schijnt dat deze huizen erg goed in de markt liggen vanwege hun plek naast de spoorlijn.

Harlech Castle is een van de mooiere kastelen van Wales, door King Edward I gebouwd op een klif aan de Ierse zee. Nu is het opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een van de best bewaarde kastelen van Wales en wordt nog steeds goed onderhouden. Lopend over de muren heb ik een prachtig uitzicht: de zee aan de ene kant en de bergen van Snowdonia aan de andere kant. Bijzonder is dat een van de toegangswegen tot het kasteel de steilste weg ter wereld is met een vermelding in het Guinness Book of Records. Met een hellingsgraad van 37,45% ideaal om je kuiten goed aan het werk te zetten.

Ceredigion

Ceredigion ligt in het midden van The Coastal Way. Met een beetje geluk spot je op de prachtige stranden en kliffen een zeehond. In veel dorpjes en stadjes langs de kust zijn de huizen in vrolijke kleuren geschilderd wat bij mooi weer een vakantie-vibe geeft. Ook typisch zijn de kleine haventjes die bij eb geheel leeglopen, waardoor de boten in het zand blijven liggen. Natuurlijk kan ik de heerlijke fish & chips in de haven niet overslaan. We slapen in het Cliff Hotel dat pal aan zee ligt. Een rondje om de nabij gelegen klif en bezoek aan strand Traeth Mwnt geven ons inkijk in het dramatisch mooie landschap.

Waar we de eerste dagen prachtig nazomerweer hebben, krijgen we nog toch echt te maken met typisch Walesweer: regen. Een wild life boat trip valt hierdoor letterlijk in het water. Daar moeten we dus nog eens voor terugkomen want het is een van de beste dolfijnenspottersplekken van Europa. We rijden soms over wegen waarvan ik me afvraag wat er gebeurt als we met ons busje een tegenligger moeten passeren. Ze zijn erg smal en bochtig met aan weerszijden hoge begroeiing waardoor het lijkt of je tussen twee muren rijdt. Onze chauffeur is gelukkig erg behendig en de paar tegenliggers worden handig ontweken.

Pembrokeshire

In het zuidwesten van Wales ligt Pembrokeshire; het laatste deel van The Coastal Way. Ons hotel staat in St Davids, het kleinste stadje van het Verenigd Koninkrijk met slechts 1.600 inwoners. Het is kneuterig en erg gezellig. Blikvanger is de St Davids Cathedral, gebouwd in de twaalfde eeuw. De kathedraal ligt in een soort dal en heeft een magische uitstraling. In de kathedraal ligt St David begraven, de beschermheilige van Wales. Voor een heerlijke pint gaan we naar een van de gezellige pubs die de stad rijk is. Dat de Welsh kitchen ons goed smaakt, blijkt wel in het restaurant van het Twr Y Felin Hotel.

Met een wetsuit, helm en oude gympen aan gaan we het water in rond de rotsachtige kustlijn van Pembrokeshire. Zwemmen, klimmen, klifspringen en waden door zeegrotten. Naast coasteering kun je langs deze kusten uitstekend kajakken en surfen, bijvoorbeeld op Whitesands, een van de mooiere stranden.

Op onze laatste dag rijden we naar Cardiff voor onze vlucht naar huis. Tussendoor doen we een laatste stop in Tenby, een badplaats aan de zuidkust van Wales. Gezellige straatjes, pastelkleurige huizen, leuke haven en een paar mooie stranden maken het tot een gewilde badplaats. Mijn verblijf in Wales zit erop. Gelukkig is deze bestemming nog niet ontdekt door het grote publiek. Het heeft wel alles in huis voor een actieve en avontuurlijke vakantie. Ik ga graag nog eens terug!

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Slapen

Portmeirion
www.portmeirion.wales

The Cliff Hotel and Spa
www.cliffhotel.com

Twr Y Felin Hotel, St Davids
www.twryfelinhotel.com

Activiteiten

Rit met de stoomtrein in Snowdonia
www.festrail.co.uk

Ziplinen op drie locaties in Snowdonia
www.zipworld.co.uk

Bezoek aan kasteel Harlech
www.harlech.com

Bezoek aan kasteel Henllys
www.castellhenllys.com

Coasteering, surfen, kajakken met Presili Venture www.presiliventure.co.uk

Dolfijnen spotten met A Bay To Remember www.baytoremember.co.uk

Meer informatie over Wales

www.visitwales.com
www.ontdekwales.nl
KLM vliegt meerdere keren per dag op Manchester en Cardiff, vanaf daar ben je zo in Wales. Meer info: www.klm.nl

Andere interessante artikelen

Natuur & Ontspanning

Natuur & Ontspanning

Is er een betere plek om te ontspannen dan in de natuur? In Baden-Württemberg vinden ze van niet. De kuuroorden in deze Duitse deelstaat maken al eeuwenlang gebruik van de natuurlijke ‘geneeskrachten’ vanuit de aarde, het water en de lucht. Wie dit eenmaal heeft...

Roadtrip van de romantiek

Roadtrip van de romantiek

De Amalfikust is ongetwijfeld het meest romantische stukje Italië. Vlieg op Napels, huur een auto, doorkruis de bergen en ga via haarspeldbochten en pittoreske kronkelwegen terug in de tijd. Flaneer, vaar op de Tyrreense Zee en laat je vanaf het water overweldigen...

Wat de streek geeft

Wat de streek geeft

In deze tijd waarin je zomaar een burn-out of voedselallergie kunt oplopen, zoeken steeds meer mensen de weg terug naar de natuur. De hashtag #backtonature is niet voor niks trending. Reis met ons mee tijdens een culinaire roadtrip langs lokale, duurzame producenten...