Syv fjell: stad tussen de zeven bergen
Bergen is de culturele toegangspoort tot de fjorden, omringd door zeven bergen. De kleurrijke kades van Bryggen uit de veertiende eeuw lenen zich perfect voor een wandeling. Sowieso is deze stad geschikt om te voet te verkennen. De kabelbaan brengt je naar de top van de berg Fløyen, met als traktatie een weids uitzicht over de stad, fjorden, eilanden en de Noordzee. Trek gekregen van al dat verkennen? Een vers visje hoort erbij in Bergen, van de beroemde vismarkt natuurlijk.
De wow-factor van Hjørundfjord
Een van de zuiverste en mooiste fjorden van Noorwegen; de Hjørundfjord is werkelijk een natuurwonder. Omringd door de Sunnmøre Alpen stijgen pieken tot wel 1.700 meter op vanuit zee. Het handjevol mensen dat hier woont, is overgeleverd aan de grillen van de natuur. Zij zijn gevestigd in boerderijen in de bergwanden en kleine dorpen langs de kustlijn. In Sæbø ben je welkom om een concert in de plaatselijke kerk bij te wonen, omringd door adembenemende landschappen. Optionele excursies zijn een rondgang door de andere dorpen langs de Hjørundfjord, een kajaktrip of een bezoek aan de UNESCO Werelderfgoed Geirangerfjord en de Trollstigen-weg (de ladder van de trol).
Art Nouveau in Ålesund
Art Nouveau is hoe de klok luidt in het charmante Ålesund. Na een vernietigende brand in 1904 is de stad opnieuw gebouwd in de architectuurstijl uit die tijd. Ruim vierhonderd treden begeleiden je naar de top van de berg Aksla, langs de standbeelden van Kaiser Wilhelm en Viking Gange-Rolv, naar verluidt de voorvader van Willem de Veroveraar. In het Noorse Aquarium te Ålesund – gevestigd in de rotsachtige kustlijn – kun je inheemse vissoorten, octopussen, zeehonden en pinguïns bewonderen. Een van de architectonische hoogstandjes van de stad!
Stad van Rozen: Molde
Via Kristiansund – op vier zee-eilanden in de Noorse Zee – kun je per bus langs de Atlantische weg naar Molde reizen. Het is een beroemde route over acht bruggen met uitzicht op open zee en langs schilderwaardige plaatjes en de meest bezochte toeristische bestemmingen van het land. De rit eindigt in Molde, de Stad van Rozen. Die naam heeft het te danken aan de vele rozentuinen in de stad, die mogelijk bedekt zijn met sneeuw. Varden is het uitzichtpunt van Molde, met een fantastisch vergezicht over de stad, lokale fjorden, archipels en in de verte de besneeuwde toppen van de Romsdal-Alpen.
Terug in de tijd in Brønnøysund
Brønnøysund staat bekend om de Torghatten: een berg met een gigantische natuurlijke tunnel in het midden. Een lokale gids kan je meenemen op een wandeling door de kleine stad, langs de vissershaven en de parochiekerk uit de negentiende eeuw. Ook is de stad het portaal naar de Vegaeilanden, onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Op een excursie kun je kennismaken met de vissers en boeren die eeuwenlang een duurzame manier van leven hebben gehad met behulp van de eidereendenkwekerij. Bij het verlaten van Brønnøysund wordt het Zeven Zusters-gebergte gepasseerd. Volgens de legende werden zeven mooie trollenzusters overvallen door de zonsopgang en in steen veranderd, waardoor de zeven pieken ontstonden.
Hoofdstad van de Lofoten: Svolvær
Vaar langs de Lofoten-muur naar Svolvær, waar oeroude zeetradities bewaard zijn gebleven. De omliggende eilanden, steile bergen, prachtige stranden en beschutte baaien bieden winteractiviteiten zoals wandelen door de sneeuw, skiën en zelfs surfen (bij Unstad). Svolvær wordt gezien als de hoofdstad van de Lofoten en heeft verschillende winkels, galerieën, cafés en restaurants.
Idyllisch vissersplaatsje Reine
Reine, ook onderdeel van eilandengroep Lofoten, kan het beste als ‘idyllisch’ beschreven worden. Het is een van de meest gefotografeerde landschappen in Noorwegen; ook dankzij de omringende met sneeuw bedekte bergtoppen die hier uit de zee schieten. De kustlijn wordt gekenmerkt door de rode en witte vissershutten die zeevaarders verwelkomen. In het oude vissersdorp Å staan het Noorse Vissersdorpmuseum en het Lofoten Stokvismuseum, waar je meer over de cultuur van de regio te weten kunt komen.
Vestigingsplaats van de Hurtigruten: Vesterålen
In de zomer is Vesterålen een weelderige groene eilandengroep, omgeven door de blauwe zee met walvissen, zeevogels en zeehonden. Stokmarknes is de haven waar de Hurtigruten in 1893 werd gevestigd. In het museum kun je het opmerkelijke verhaal horen over de 126 jaar waarin de Hurtigruten al een essentieel onderdeel is van het leven langs de Noorse kust. De Vesterålen is een goede uitvalsbasis voor een optionele walvissafari, excursies naar kleine vissersdorpen en de nationale toeristische route van Noorwegen op Andøya.
Stad boven de poolcirkel: Tromsø
Winterwonderland mét veel avontuur. In Tromsø kun je je hart ophalen met hondensleeën, skiën, wandelingen door de sneeuw en tochten met sneeuwscooters. De geschiedenis, cultuur en architectuur zijn minstens zo interessant, waarbij de Arctische Kathedraal een van de hoogtepunten is. Hier kun je de gebrandschilderde mozaïek bewonderen en tot laat in maart nachtelijke noorderlichtconcerten bijwonen. Leuke opties vanuit Tromsø zijn natuurwandelingen met het expeditieteam, boottochten door de fjord en toeristische busritten.
Het einde van de wereld: de Noordkaap
Tot het kleine vissersdorpje Honningsvåg kun je varen; daarna stap je over op een bus om de Noordkaap te bezoeken. Op slechts 2.100 kilometer afstand van de geografische noordpool kijk je hier vanaf een hoge klif uit over de Barentszzee, waar alleen de Svalbard-eilanden je scheiden van de Noordpool. Dit is het einde van de wereld; prachtig om mooie foto’s te maken, maar bovenal om even stil te staan en je te verwonderen over de wereld.
Met oog voor het milieu
Voor degenen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, is er met sommige expedities van de Hurtigruten de mogelijkheid om op te stappen in Dover of Hamburg. Zo kun je het vliegtuig laten staan en dat scheelt weer CO 2-uitstoot. Als je vertrekt tussen 1 oktober en 31 maart met de volledig gerenoveerde en geüpgrade expeditieschepen MS Maud, MS Otto Sverdrup en MS Eirik Raude dan heb je de zogeheten Noorderlichtgarantie. Als het noorderlicht door de kapitein niet wordt gezien op de reis, ontvang je een halve rondreis gratis voor het jaar erop. In de herkansing dus! Toch is het intensieve licht in de zomermaanden een plaatje dat je ook echt een keer gezien wilt hebben. De Noorse natuur is namelijk het hele jaar door fenomenaal.