Katja: “Kenia is zo’n safaribestemming die flink tot de verbeelding spreekt: kuddes olifanten tegen het fotogenieke decor van de majestueuze Mount Kilimanjaro in Amboseli National Park. Uitgestrekte savannes en ontelbare, migrerende gnoes en zebra’s die massaal de snel stromende Mararivier in het Masai Mara Game Reserve oversteken, leeuwen die hun prooi bespieden in Samburu National Park. Kenia kent adembenemende landschappen en biedt een grote diversiteit aan wilde dieren in verschillende wildparken”.
Ontbijten met giraffen
Marloes: “Onze reis begon in Nairobi met een bijzonder verblijf in Giraffe Manor: een statig, elegant landhuis in een bosrijke buitenwijk van Nairobi. Los van het indrukwekkende gebouw, de fijne, persoonlijke service en het uitstekende eten, zijn het hier de giraffen waar het om draait. Het is een bijzondere ervaring om tijdens het ontbijt verrast te worden door een torenhoge giraffe, die nieuwsgierig door een van de open ramen naar binnen piept. Wat een enorme dieren!”. Giraffe Manor draagt zorg over een kudde rothschildgiraffen; een van de verschillende giraffensoorten die in Kenia voorkomen en die helaas ook ernstig wordt bedreigd.
Een levend road block
Marloes: “In Amboseli National Park waren we bijzonder onder de indruk van hoe groen het park in deze tijd van het jaar was. En wat een boel olifanten! Vooral in de moerassige delen van het park waren we getuige van grazende kuddes. Zo nu en dan vormde een enorme mannetjesolifant een ‘road block’ op de smalle weg door het moeras. Het wild heeft hier ‘right of way’ dus het was even geduldig wachten tot de kolos de weg eindelijk had vrij gegeven, zodat wij onze gamedrive konden voortzetten”.
Wakker worden aan de Kilimanjaro
De hoogste vrijstaande berg ter wereld en tevens hoogste berg van Afrika – Mount Kilimanjaro – ligt in Tanzania. Voor het beste uitzicht op deze reus kun je het best Amboseli bezoeken. De iconische foto’s van een kudde olifanten in een uitgestrekt, bijna vlak landschap, met op de achtergrond de Kilimanjaro scherp afgetekend aan de horizon, zijn in dit relatief kleine park gemaakt. Katja: “Hoewel je wel een beetje geluk voor dit soort plaatjes moet hebben, voelden wij ons zeer bevoorrecht om op een vroege ochtend wakker te worden met een heldere lucht en fantastisch uitzicht op de majestueuze berg. Dan smaakt dat kopje koffie op je privéterras net even lekkerder!” Vegetatie is in Amboseli schaars, waardoor het wild relatief eenvoudig te zien is. Smeltwater van de Kilimanjaro zorgt voor een aantal moerassen, die een groot contrast vormen met de doorgaans droge, stoffige vlaktes in het park en een magneet zijn voor vele dieren.
Een lust voor het oog
Een binnenlandse vlucht met een klein vliegtuig bracht Katja en Marloes naar Samburu National Park, in het noorden van Kenia. Dit gebied, dat een overgangsgebied vormt tussen de vruchtbare berg Mount Kenya en het extreem droge noorden, kenmerkt zich als semi-woestijn. Het bijzondere landschap van Samburu bestaat uit roodbruine aarde, open vlaktes en ruig begroeide heuvels. De palmbomen aan de oevers van de kronkelende Ewaso Nyiro rivier geven het park een idyllisch gezicht. Marloes: “In de regentijd is Samburu echt een lust voor het oog. Tijdens ons bezoek was het park volledig getransformeerd van droog en stoffig naar een oase van groen. Wanneer de natuur zo uitbundig is begroeid, is het doorgaans lastiger om de dieren te zien. Het geluk was ook hier echter meermalen met ons; prachtige ‘sightings’ van een luipaard voor ons voertuig en ontspannen luierend in een boom”. Katja: “Naast luipaarden waren wij hier ook getuige van een leeuwin die haar twee jonge welpjes in veiligheid bracht en raakten we de tel volledig kwijt door de grote hoeveelheid olifanten. Samburu wordt naar onze mening onterecht minder vaak bezocht. Hier vind je, naast het bekendere wild zoals olifanten en leeuwen, ook de zogenoemde Samburu Five diersoorten die elders in Kenia niet of nauwelijks voorkomen. Waaronder de gerenuk – de antilopensoort met de lange giraffennek – die zich volledig heeft aangepast aan de soms barre leefomstandigheden in deze semi-woestijn. Door op zijn achterpoten te gaan staan, met zijn voorpoten balancerend in de struiken, bereikt deze antilopensoort de hoogste blaadjes, waar andere antilopen niet meer bij kunnen”. De andere leden van de Samburu Five zijn: de beisa oryx, de netgiraf (eenvoudig te herkennen aan de grote vlekken die strak worden gescheiden door dunne witte lijnen), de Somalische struisvogel en de Grévyzebra – de grootste zebrasoort met een heel karakteristiek strepenpatroon en grote, ronde, wollige oren. Marloes: “Juist de mix van landschappen – bos, grasland en moeras – en de diversiteit aan diersoorten, maakt deze regio zo bijzonder”.
The Great Migration
Jaarlijks vindt in de Masai Mara een bijzonder natuurspektakel plaats: circa anderhalf miljoen gnoes en honderdduizenden zebra’s zijn massaal op de been in hun zoektocht naar vers gras. Dit fenomeen staat wereldwijd bekend als ‘The Great Migration’. De enorme kuddes gnoes en zebra’s volgen instinctief de regens, die hen naar nieuwe graasgronden leiden. Marloes: “De beste tijd om getuige te zijn van de migratie in de Masai Mara is juli tot en met oktober. Wanneer de grasvlaktes in de Masai Mara zijn kaalgegeten, trekken de kuddes uit het park weg. Maar dit betekent niet dat het park dan leeg is. Het hele jaar door biedt de Masai Mara goede wildkansen, veel dieren zijn namelijk territoriaal. Tijdens een safari maak je kans om alle leden van de big five te spotten: leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn”.
Beste reistijd
Kenia kun je het hele jaar door bezoeken. De seizoenen geven wel een verschillende safaribeleving. In Kenia kent men geen zomer en winter, de seizoenen worden bepaald door regenval. De droge maanden gelden als hoogseizoen; de natuur droogt langzaam uit en de wilde dieren concentreren zich rond het spaarzamere water. In deze periode is het wild over het algemeen het best te zien. Hoewel regen tijdens een vakantie niet altijd welkom is, is dit voor de natuur van essentieel belang. In Afrika geldt dan ook de stelling ‘zonder regen, geen leven’. Tijdens de regenperiodes wordt men beloond met een uitbundige natuur met intense kleuren, weinig stof en goed doorvoede dieren, bij uitstek geschikt voor prachtige foto’s en filmopnames. Bovendien is het in dit seizoen doorgaans een stuk rustiger in de parken, waardoor je soms het gevoel kunt hebben ‘alleen in de bush te zijn’. Katja en Marloes bezochten Kenia tijdens het korte regenseizoen en waren bijzonder gecharmeerd van de groene natuur.
Reizen in Kenia
Veel wegen en bewegwijzering laten in Kenia te wensen over. Mensen en vee lopen op de weg, onverwacht kan er wild oversteken en diepe kuilen in de weg doemen zomaar uit het niets voor je op. Een georganiseerde privésafari biedt een groot voordeel, namelijk dat je tijdens de reis met niemand rekening hoeft te houden. Wil je tijdens een gamedrive extra lang genieten van een troep leeuwen, net wat vroeger opstaan om van een fraaie zonsopgang te genieten of op het heetst van de dag terugkeren naar de lodge om verkoeling te zoeken in het zwembad? Bij een privésafari heb je deze regie zelf in handen. In Kenia zijn er ook zogenaamde ‘fly in safari’s’ mogelijk, waarbij je met (propeller-)vliegtuigjes van A naar B reist, op zichzelf al een bijzondere beleving. Dergelijke binnenlandse vluchten kunnen ook gedeeltelijk in een privésafari worden ingepland – om langere rijafstanden te voorkomen, of om reistijd te besparen.