Waarom zou je op de fiets stappen om Suriname te verkennen?
“Ik vind fietsen de perfecte manier om een land te ontdekken. Vanuit de auto zie je heel veel niet. En als je aan het wandelen bent, maak je weer niet genoeg meters. Op de fiets klopt het tempo precies én je hebt veel persoonlijke ontmoetingen. Zeker in een land waar fietsen niet gewoon is. Mensen staan je aan te kijken alsof je van Mars komt en maken een praatje met je. Fietsen in Suriname is zo’n bijzonder rare combinatie, dat verwacht eigenlijk niemand. Dat is ontzettend leuk.”
Wat is anders als je op de fiets reist in plaats van met de auto?
“De fiets is van kwetsbaar materiaal. Er zijn een aantal fietsonderdelen die sneller kapot gaan. En een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. Je moet dan toch verder; je hebt alleen je fiets om mee te reizen. Je hebt daardoor af en toe hulp van de lokale bevolking nodig. En dat leidt tot bijzondere ontmoetingen.”
Hoe bereid je je voor op een fietsvakantie? Waar kun je echt niet zonder?
“Water. Dat heeft niet zoveel met de fiets te maken, maar wel met de motor die hem aandrijft. In Suriname zit je bijna op de evenaar, en de zon staat recht boven je. Verder zijn reservebanden wel handig. De volgjeeps vervoeren bagage, kampeerspullen en fietsmaterialen. Je kunt zelf zo’n multi-tooltje meenemen. Er komt vanzelf een moment dat je het nodig hebt: je trapper zit vast, spaak zit los, bidonhouder schiet los. Het komt altijd onverwacht en ongelegen. Gelukkig ben je dan met een groep en is er altijd een handige Harry die weet hoe je dat moet repareren. Het creëert een groepsgevoel. Samen zorg je ervoor dat iedereen op zijn bestemming komt: je laat niemand achter in het oerwoud met een kapotte fiets.”
Hoeveel kilometer fiets je gemiddeld per dag?
“Gemiddeld 60 kilometer: soms iets meer, soms iets minder. Het is niet heel bergachtig, dus het klimmen valt mee. In combinatie met de ondergrond is het evengoed pittig – zeker in door de warmte. De Brownsberg is de grootste uitdaging; sommige mensen stappen dan af om te lopen. Met alleen een basisconditie red je het eigenlijk niet, ook omdat het leuker is als je de tocht met goed fatsoen kan doorstaan. Je wilt je niet elke dag te pletter fietsen, je wilt genieten van het ultieme vakantiegevoel. Het is aan te raden om in Zuid-Limburg bijvoorbeeld al wat mountainbiketochten te maken en kilometers in de benen te krijgen. Dan weet je hoe het is om omhoog te fietsen. Je hoeft geen atleet te zijn, maar je moet het niet onderschatten.”
Waar moeten mensen verder rekening mee houden?
“In het binnenland kan het best wel primitief zijn. De kampeerplaats waar je overnacht is direct aan de kreek en niet meer dan een open plek waar een paar tenten staan. Om zes uur is het donker. Je eet dan wat, drinkt misschien een biertje en dan is het klaar. Je gaat niet nog even lekker een terrasje pakken. In het oerwoud zie je ’s avonds geen hand voor ogen. Sommige mensen zullen dat best eng vinden. Het is sowieso niet voor mensen die heel comfortabel willen reizen. Je reist met weinig bepakking en wast je fietsbroek in de kreek.”
Wat staat jou het meeste bij van de reis?
“Boven op de Brownsberg – naast een stuwmeer – hebben we overnacht in hangmatten. Dan word je wakker van het geluid van de brulapen die in het regenwoud zitten. Dat is een heel bijzonder geluid, anders dan je wekkerradio in Nederland. Ik zat rechtop in mijn hangmat. En we reden op zeker moment langs een indianendorpje, aan de rivier, op de grens met Brits-Guyana. Bijzonder, want daar komen bijna geen toeristen. Mensen doen daar hun eigen ding: pijl en boog bijschaven, voorbereiden op het eten. Daar kom jij dan aan gefietst en je stuit letterlijk op het dagelijks leven van een ander. Een mooi inkijkje, terwijl je het dorp vanaf de weg niet eens zou zien.”
Waarom kun je beter met een georganiseerde reis door Suriname fietsen?
“Suriname staat bekend als een natuurbestemming en daar fiets je in principe niet – behalve dan in Paramaribo. Je moet daarom flink wat organiseren voordat je op pad kunt gaan. Dorpjes kom je in het oerwoud niet op gezette plekken tegen. Ik ontmoette één Nederlander die bepakt en bezakt alleen door het oerwoud aan het fietsen was. Hij had een week gefietst tot op het punt waar het dood liep en hij verder moest over water. Daar kreeg hij zijn transport niet geregeld dus kon hij weer terug. Met een georganiseerde reis zal dit nooit gebeuren; dan is alles netjes geregeld.”
Wat raad jij anderen aan over een fietsvakantie in Suriname?
“Niet over twijfelen, gewoon eens proberen. Iedereen die ervan terugkomt vindt het fantastisch. Het is zo’n bijzondere ervaring en met een goede voorbereiding is het voor iedereen te doen. Deze reis vergeet je echt niet meer. Een reis naar Suriname blijft je altijd bij – zeker op de fiets.”