Een versnelling omlaag in Suriname

Toen Marianne van der Toorn haar vriend Hans voorstelde om naar Suriname te reizen, was hij niet direct enthousiast. “Er zijn zo veel andere mooie landen in Zuid-Amerika.” Maar de relaxte houding van de Surinamers nodigde tóch uit tot een ontspannen manier van reizen. Het vriendelijke Suriname bleek een heerlijk vakantieland.
“ De zon schijnt en de tropische vogels zijn ook al wakker.”

Eerst een toeristenkaart

Als je naar Suriname reist moet je op Schiphol een toeristenkaart halen. In de rij nemen we alvast de ontspannen houding van ons vakantieland aan en wachten we rustig op onze beurt. Keurig op tijd gaan we door de douane. Aangekomen in Paramaribo nemen we de shuttle naar ons hotel, waar we de volgende ochtend fris aan het ontbijt zitten, heerlijk op het terras. De zon schijnt en de tropische vogels zijn ook al wakker. We zien onze eerste kolibri.

Sfeer van een dorp

Paramaribo is een overzichtelijke stad, die de sfeer van een dorp ademt. Tijdens een stadswandeling zien we de oude houten huizen, de gouvernementsgebouwen en de Palmentuin. De prachtige houten kathedraal, een synagoge en de moskee staan hier gebroederlijk naast elkaar, zoals ook de verschillende bevolkingsgroepen van Suriname in harmonie samenleven. Via de Waterkant en langs Fort Zeelandia lopen we in rustig tempo terug naar het hotel.

Water en brood

De volgende dag vertrekken we naar het Commewijne district. In het openluchtmuseum in Nieuw Amsterdam zien we onder welke erbarmelijke omstandigheden criminelen hier verbleven, de ergste boeven op water en brood en met alleen een onderbroek aan.

Roze dolfijnen

In Mariënburg gaan we op zoek naar roze dolfijnen en zien er een heleboel. Ze zwemmen om de boot, springen soms op en we zien hun roze snuitjes. Na afloop varen we naar Plantage Frederiksdorp, waar wij verblijven in de oude ambtswoning. Onderweg zien we diverse plantages, zoals Rust en Werk en Johanna Margaretha, een voormalige koffieplantage uit 1747.

Korjaal

Na een vroeg ontbijt gaan we naar Bigi Pan. We varen naar een sluisje in de Nickerierivier. Hier moet de korjaal over de sluis heen getrokken worden. Dat wordt normaal door de bootsman en zijn bemanning (wij dus) gedaan, maar nu ligt er een andere boot te wachten. De krachten worden gebundeld en een voor een worden de boten over de sluis heen getrokken. Onderweg nemen we alle tijd om vogels te observeren. Onze gids Mantje ziet, hoort en weet álles. Hij geeft de vogels ook hun eigen Surinaamse naam, zoals de ‘Wegwijsbuizerd’, die in het echt de Roadside Hawk heet. Erg grappig.

Slow

Met andere Nederlanders maken we een ontspannen fietstocht. We steken met de veerboot de Surinamerivier over en fietsen over landelijke binnenweggetjes naar plantage Peperpot. Het tempo is uitgesproken Surinaams. Zo langzaam dat je bijna van je fiets valt! Na wat overleg met de andere deelnemers en de gids schakelen we over op Nederlands tempo. Onderweg koopt de gids fruit en hartige versnaperingen, die we opeten bij een oude koffiefabriek op de plantage. Via een prachtige route door een natuurreservaat fietsen we naar een restaurant voor een traditionele roti-lunch.

Jungle

Van de luchthaven Zorg en Hoop maken we een binnenlandse vlucht naar Kabalebo, voor een verblijf in een resort diep in de jungle. Het is alleen te bereiken per vliegtuigje; het dichtstbijzijnde dorp is een week varen! We maken er een boswandeling en een mooie boottocht over de rivier om vogels te spotten. Bij een stroomversnelling met rotsen kunnen we zwemmen zolang we willen, want haast is een woord dat men in Suriname niet kent. ’s Avonds genieten we op onze veranda in alle rust van een wijntje, terwijl in een palmboom een gebrilde uil naar ons zit te staren. En wat een sterrenhemel! Miljoenen sterren lijken zo dichtbij dat je ze bijna kunt aanraken.

Dartelen in de rivier

Via Paramaribo reizen we van de jungle naar Atjoni, waar we op de Surinamerivier een tocht van drie uur maken naar onze eco-lodge. De volgende dag bezoeken we het dorpje Dan en krijgen we een goede indruk van hoe de Marrons hier leven. De meisjes helpen hun moeder met de was in de rivier en de jongens dartelen naakt in de rivier. Wat een heerlijke jeugd hebben die jongens hier, de hele rivier is hun privézwembad! De gids vertelt ons dat kinderen van Nederlandse gasten, die hier op een familiereis waren, het vertikten om nog een zwembroek aan te trekken na het zien van deze jongetjes. Tja, daar kun je als Nederlandse ouders niet tegenop.

Kaaimannen spotten

’s Avonds gaan we per korjaal de rivier op om kaaimannen te spotten. We zien hun ogen oplichten in het schijnsel van onze zaklamp, maar steeds als we dichter bij komen duiken ze onder water. Wat we wel zien zijn nachtzwaluwen en een prachtig sterrenhemel.

Sambal

Aan het eind van de reis keren we terug naar Paramaribo. We lopen nog even naar de markt, waar we typisch Surinaamse en Javaanse producten inslaan, zoals kruiden, sambals en saté- en sojasauzen. Wij hebben enorm genoten van Suriname. Vooral als je de relaxte houding van de Surinamers overneemt en je niet druk maakt (‘no span’), ben je verzekerd van een fantastische reis.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

Andere interessante artikelen

Indrukwekkende Incawereld

Indrukwekkende Incawereld

Het land van kleurrijke markten, koloniale steden en de ruige Andes. En natuurlijk de Inca’s, die prachtige monumenten hebben nagelaten. Tijdens een rondreis ontdek je alle culturele én natuurlijke highlights van misschien wel het mooiste land van Latijns-Amerika. In...

Als je gaat, ga dan nu

Als je gaat, ga dan nu

Terwijl in Nederland de eerste zonnestralen door de wolken waaieren, is Yvonne Klijbroek zojuist teruggekeerd van haar reis naar Ecuador. TRAVELBOOK spreekt met deze reislustige dame over de avonturen die ze beleefde in het kleinste land van Zuid-Amerika.Zaterdag,...

Op de fiets door het regenwoud

Op de fiets door het regenwoud

Floor Langenberg (38) is een enorme fietsliefhebber. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij graag op de mountainbike zijn vakantie viert. “Suriname is niet de eerste plek die in mensen opkomt om te fietsen. Maar ik kan het iedereen aanraden.”Waarom zou je op de...