“Je ervaart een land anders als je er zelf doorheen rijdt. Je komt in Peru door allerlei gehuchten; heel anders dan wanneer je met een vliegtuig of bus van highlight naar highlight hopt. Het is puurder. Zo kom je in dorpjes waar jij soms de bezienswaardigheid bent en niet andersom.” De woestijn, het Andesgebergte, het regenwoud: Peru heeft het allemaal. En als je zelf auto rijdt, dan kun je stoppen waar en wanneer je maar wilt. “Zelf rijden zorgt voor een gevoel van avontuur en vrijheid. Ook voor mensen met kinderen is het een leuke bestemming. Er zijn een hoop activiteiten te doen, zoals paardrijden en fietsen. Sowieso is het regenwoud voor elke leeftijd een favoriet.”
Struinen op de lokale markt
Kippen levend in een net, cavia’s die worden verkocht om als feestelijke maaltijd opgegeten te worden: het zijn een paar lokale dingen die je onverwacht tegenkomt op de markt. “Als je langs zo’n markt rijdt, dan is het leuk om even te stoppen en rond te kijken. Mensen zijn vaak gehuld in lokale kledij en de kans is groot dat je de enige toerist bent. Dat maakt het wel heel bijzonder.” Dit soort markten zijn bedoeld voor het levensonderhoud en worden gemiddeld eens per week gehouden. Het is een perfect moment om een kijkje te nemen in het dagelijks leven van Peruanen. “Als je geen Spaans kent en geen Google Translate in de buurt hebt, dan kom je met handen- en voetenwerk best ver. Wil je drie appels kopen? Houd drie vingers in de lucht en maak het betaalteken. Een geweldige ervaring!”
Go with the flow
n en rondom de steden van Peru kan het druk zijn op de wegen; daarbuiten kom je weinig verkeer tegen. Zo kun je goed op andere weggebruikers anticiperen. Rijden in Peru is namelijk anders dan in Nederland. “Peruanen rijden gewoon rechts maar halen nogal slordig in. Dat is even wennen. Mijn tip: conformeer je een beetje aan de gewoontes maar rijd vooral defensief. Blijf rustig op jouw baan rijden. Als je meegaat in hun rijstijl, dan is er geen enkel probleem. Zo pak ik dat ook altijd aan. Als je al vaker op verre bestemmingen hebt gereden dan is het een mooi self-drive avontuur. Heb je wat minder ervaring of twijfel je, dan kun je beter kiezen voor een reis met privéchauffeur.”
Weggebruikers met vier benen
n een ding zijn ze in Peru minder goed: bewegwijzering. “Soms staat er een bord en soms niet. In steden is het over het algemeen slecht gesteld met de wegmarkeringen. Daarom is een navigatiesysteem wel praktisch om te gebruiken.” Zo rijden reizigers zonder problemen van A naar B. De schaarse bewegwijzering die je tegenkomt, is dan een mooie bevestiging dat je op de goede route zit. “Het hoort allemaal bij de totaalervaring. Net als tanken. Dat klinkt simpel, maar in Peru gaat dat toch weer nét iets anders. Je kunt bijvoorbeeld lang niet altijd met een pinpas of creditcard betalen, alleen cash. En onderweg moet je rekening houden met de andere weggebruikers: paard en wagens, fietskarren, vee. Je kijkt je ogen uit.”
Volop vrijheid met de camper
De zeer avontuurlijke reiziger kan ook per camper door Peru rondtrekken. “In Peru is het nog niet mogelijk om een camper te huren; in Chili kan dat wel. Dat betekent dat een camperreis vaak start en eindigt in Noord-Chili.
Mensen moeten zich wel realiseren dat kamperen in Peru heel anders is dan in Argentinië en Chili. Het land kent namelijk geen campings, of alleen campings die op tentjes zijn gericht.” Wild kamperen is toegestaan in Peru, hoewel enige voorzichtigheid in acht genomen moet worden. “Kies hoe dan ook voor plekken waar je veilig kunt staan, zoals bij een hotel of restaurant.”
Zuid- of toch Noord-Peru?
In het zuiden van Peru zijn de welbekende hoogtepunten te vinden zoals Machu Picchu, de Colca Canyon, het hogere Andesgebergte, de Inca-trail en het regenwoud. Het is de plek om de Inca-cultuur beter te leren kennen. “Vanwege deze populaire bezienswaardigheden is het er automatisch drukker. Als je minder toeristen wilt tegenkomen, dan kun je beter naar Noord-Peru gaan. Verrassend anders dan Zuid-Peru en nu nog zonder westerse toeristen. Hierdoor is deze regio toch authentieker dan het zuiden. En er is in het noorden een hoop cultuur te ontdekken uit de tijd voor de Inca’s. Mijn advies? Maak een mooie combinatie tussen Zuid- en Noord-Peru zodat je alles kunt meepikken.”