Hier is de mol

“Sinds een aantal jaar is Colombia, dat 28 keer groter is dan Nederland, goed te bereizen. De beeldvorming is aan het veranderen, de FARC heeft haar wapens neergelegd, de KLM vliegt rechtstreeks op Cartagena. En ja, komend seizoen van ‘Wie is de Mol’ is er opgenomen. Het land is in ontwikkeling en door de toename van reizigers gebeurt dit in rap tempo.

Werelds

Bogotá is een wereldstad met ruim acht miljoen inwoners. Het heeft een aantal wijken waar je met een gerust hart doorheen kunt fietsen en je kunt vergapen aan de koloniale huizen. Denk aan de wijken La Candelaria, Parque Simón Bolívar, El Jardín Botanico, El Retiro, Chico, Chico Norte en Usaquén. Doe vooral een city tour met een lokale gids. Fiets langs alle streetart die Bogotá rijk is, je weet niet wat je ziet. Het is echt kunst met een stuk geschiedenis erin verwerkt. De gids weet daar veel over te vertellen en het is een leuke manier om snel een beeld van de stad te krijgen.

Ciclovía

Elke zondag van 07.00 uur tot 14.00 uur wordt in een groot deel van het centrum een flink aantal wegen afgesloten. Dan vindt de Ciclovía plaats. De locals gaan de straat op, al lopend, wandelend, skatend of fietsend. Bedoeld om de bevolking gezond in beweging te houden en de sfeer is geweldig. Bogotá heeft tevens driehonderd kilometer aan fietspaden, een van de grootste ter wereld.

Tip: breng in de wijk La Candelaria een bezoek aan Museo del Oro. Je vindt hier gouden objecten die tot de oorspronkelijke bewoners van Colombia behoorden. Ik heb nog nooit zo veel goud bij elkaar gezien.
Tip: het bekende Monserrate is leuk voor iedereen die van uitzichten houdt. Met een kabeltrein ga je naar 3.152 meter hoogte voor een schitterend overzicht van de stad. De moderne sky scraper Torre Colpatria biedt ook mooie panorama’s.

Rode rotsen

Vanuit Bogotá rij je in ruim zes uur naar de Tatacoa-woestijn. Vergelijkbaar met de Bryce Canyon in Amerika, alleen dan een stuk kleiner. Het bestaat uit rood gesteente dat door erosie is uitgesleten tot hele bijzondere en grillige vormen. Bedenk daar een strakblauwe lucht en grote groene cactussen met knalroze bloemen bij en je hebt een prachtig schouwspel. Je kunt kiezen om te overnachten in Villavieja, aan de rand van de woestijn of in de woestijn zelf, in een vrij basic tentje. Ik koos voor de kamer op de camping. Op twee plekken in het park zitten observatorios waar je sterren kunt kijken en een mini-lesje sterrenkunde kunt bijwonen. Zowel in het Engels als in het Spaans.

Tip: maak een wandeling met een gids door de woestijn, niet alleen om de weg niet kwijt te raken maar ook om te ontdekken hoe alles is ontstaan. Maak deze wandeling om 16.00 uur of 17.00 uur vanwege het mooie licht en de aangename temperatuur.

Beeldenstorm

Dé archeologische bestemming van Colombia is San Agustín. Hier zijn zo’n vijfhonderd sculpturen gevonden, uit de precolumbiaanse cultuur. Sommige zijn realistisch, sommige monsters en maskers. Er zijn allerlei theoriën over de oorsprong van de beelden, maar een duidelijk verhaal is er tot op heden niet. Bij de entree van het archeologisch park en museum ontvang je een boekje met alle bezienswaardigheden en activiteiten. In het park zijn de beelden steenkleurig, maar in de omgeving zijn meer beelden te vinden. Omdat deze wat lastiger te bereiken zijn, kun je met een Jeep of te paard een tour maken. Ik koos voor een paard en het was de beste keuze die ik kon maken. De tocht door de natuur en de, door natuurlijke kleurstoffen, gekleurde beelden waren geweldig. Op één plek zijn ze uit de wand van de rivier Magdalena gehouwen. Ik moest van mijn paard afstappen en een stukje hiken (dus goed ter been zijn is wel een vereiste), dat was echt heel bijzonder.

La ciudad blanca

Na vijf uur rijden, waarvan drie uur over onverharde wegen door Puracé National Park, bereikte ik Popayán, de witte stad van Colombia. Een echte studentenstad met een van de oudste universiteiten. De stad heeft het grootste koloniale centrum van heel Colombia, viert Pasen legendarisch en de oude stad is helemaal wit, vandaar de naam. Klimmers kunnen vanuit Popayán naar de vulkaan Nevado Puracé met haar besneeuwde top op 4.000 meter. Ik bezocht hier een waterval, gekleurde zwavelbronnen, waxpalmen en zag een condor van heel dichtbij. In de Andes had je vroeger overal condors en een aantal jaar geleden zijn ze terug gezet. De lokale inheemse gemeenschap beheert dit condorpark. Ik raad je aan een gids te regelen want deze plek vind je niet op eigen gelegenheid.

Tip: Silvia is een nabijgelegen dorp waar je elke dinsdag naar de lokale markt kunt. De inheemse bevolking doet hier in klederdracht de wekelijkse boodschappen.

Koffietijd

Het koffiegebied in Colombia beslaat het gebied rondom de steden Armenia, Manizales en Pereira. Je vindt hier een behoorlijke hoeveelheid hacienda’s. Ik verbleef in Salento, nabij Armenia. Een inmiddels redelijk toeristische plek met wat vertier waar je ’s avonds op je gemak kunt rondlopen. Op het centrale plein staan gekleurde jeepjes die je overal naartoe brengen. Excursies zijn vanaf hier goed te regelen, bijvoorbeeld naar Valle de Cocora, een van de highlights van Colombia. Dit is een beroemde vallei door de hoogste waxpalmen ter wereld die je hier vindt. Of een tweedaagse trekking die naar 4.000 meter hoogte gaat. Gedeeltelijk door Valle de Cocora waarbij je op een finca overnacht.

Tip: bij Manizales vind je dezelfde mooie natuur en het is daar een stuk onbekender en dus rustiger.

Salento naar Medellín

Afhankelijk van de wegen rij je in een kleine tien uur van Salento naar Medellín, de grootste stad van het land na Bogotá. Medellín ligt heel mooi in een vallei, omringd door bergen. Wanneer je hiernaartoe rijdt, heb je geweldig uitzicht vanaf de bergrand. In het centrum is het ’s avonds niet veilig maar in de wijk El Poblado kun je gewoon over straat. Het is een ontwikkelde wijk met universiteiten, boetiekhotels, barretjes en restaurants.

Tip: bezoek Plaza Botero en het Museum of Antioquia. Vol met de beeldende kunst van de Colombiaanse kunstenaar Botero.

Tip: na Nederland is Colombia de grootste leverancier van bloemen ter wereld. Reis af naar Santa Fe de Antioquia, een vroegere koloniale plaats. Een keer per jaar, in juli of augustus wordt het grootste bloemenfestival van Colombia in Medellín gevierd: Feria de las Flores. Tijdens dit zevendaagse feest treden er bekende sterren op zoals Shakira en Juanes en vinden er optochten plaats, zoals enorme bloemencorso’s.

Beachlife

Als je naar Tayrona National Park wilt, dan kun je het beste overnachten in Palomino. Je vindt hier kleinschalige accommodaties, een lekker strand, en vanuit deze ontspannen Caribische sfeer kun je makkelijk afreizen naar Tayrona om een hike door de jungle te maken. De jungle loopt over in het strand, wat het park zo bijzonder maakt. Tijdens de hike loop je afwisselend langs het strand en door de jungle. Een van de mooiste stranden van het park, Cabo de San Juan, bereik je na een paar uur hiken.

Tip: in Palomino kun je op de Rio Don Diego, een zijarm van Rio Magdalena, een stukje de rivier af tuben.

Charmant en historisch

In ongeveer zeven uur ben je van Palomino in Cartagena. Dit is een van de meest toeristische plekken in Colombia. Er meren ook cruiseschepen aan. Het is een toegankelijke stad en het toerisme brengt gezelligheid mee zoals volle terrasjes, leuke barretjes en een divers aanbod aan restaurants.

Tip: wandel over de muren rondom de stad, dwaal door de straten, bezoek de diverse parken en eet een lekker ijsje.

Tip: maak een dagtocht naar Isla del Rosarios met witte tropische stranden maar doe dit niet tijdens het weekend of tijdens een vakantie want dan kan het druk zijn.

Colombia heeft alles en vanwege de grootte van het land kun je nooit alles in een keer zien. Ik ben er nu twee keer geweest maar ik wil er zeker nog vijf keer heen. Het land heeft mijn hart gestolen!”

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl
Colombia kun je eigenlijk het hele jaar bezoeken. Er zijn zo veel verschilllende klimaten dat je altijd wel ergens goed weer hebt. Het beste uitgangspunt is wat jij wilt zien, wilt doen en welke plekken je wilt bezoeken. Daar kun je je timing wel vanaf laten hangen. Tayrona National Park is bijvoorbeeld van eind januari tot eind februari dicht vanwege onderhoud.

Binnen Colombia is het vliegnetwerk goed geregeld. Je maakt makkelijk een binnenlandse vlucht en voor circa € 100 vlieg je overal heen. De afstanden zijn groot dus je ontkomt vaak niet aan een binnenlandse vlucht.

Auto huren

In Colombia kun je in de grote steden een auto huren. Wegen tussen de plaatsen zijn goed aangegeven en het is goed te berijden. Er zijn wel een paar dingen die je moet weten:
• In de grote steden is een pico y placa systeem. Bepaalde nummer borden mogen op bepaalde dagen de stad niet in. Hier moet rekening mee gehouden worden maar dat is goed in te plannen.
• De wegen zijn niet overal geasfalteerd en daarom is een SUV een goede uitkomst.
• Er wordt tol geheven.
• Er zijn soms aardverschuivingen waardoor er aan de wegen gewerkt wordt wat de reistijd kan verlengen.

Reistijd

Het klimaat in Colombia wordt voor een groot deel bepaald door de hoogte. Meestal is het in de bergen koeler. Zo ligt de temperatuur in Bogotá gemiddeld rond de 20 °C. Aan de noordkust kan het 30 °C tot 35 °C worden. Deze kust is wat droger dan de westkust die veel regen kent. De beste periode voor een rondreis door Colombia is van december tot en met februari en in onze zomer.

Andere interessante artikelen

Indrukwekkende Incawereld

Indrukwekkende Incawereld

Het land van kleurrijke markten, koloniale steden en de ruige Andes. En natuurlijk de Inca’s, die prachtige monumenten hebben nagelaten. Tijdens een rondreis ontdek je alle culturele én natuurlijke highlights van misschien wel het mooiste land van Latijns-Amerika. In...

Als je gaat, ga dan nu

Als je gaat, ga dan nu

Terwijl in Nederland de eerste zonnestralen door de wolken waaieren, is Yvonne Klijbroek zojuist teruggekeerd van haar reis naar Ecuador. TRAVELBOOK spreekt met deze reislustige dame over de avonturen die ze beleefde in het kleinste land van Zuid-Amerika.Zaterdag,...

Op de fiets door het regenwoud

Op de fiets door het regenwoud

Floor Langenberg (38) is een enorme fietsliefhebber. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij graag op de mountainbike zijn vakantie viert. “Suriname is niet de eerste plek die in mensen opkomt om te fietsen. Maar ik kan het iedereen aanraden.”Waarom zou je op de...