“Er zijn maar weinig plekken waar meerdere religies zo samen- smelten als in Jeruzalem”
Na aankomst op luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv, nemen we een taxi naar ons hotel in Jeruzalem. Aangezien het midden in de nacht is en het verkeer rustig is, arriveren we slechts 45 minuten later. Ons hotel ligt net buiten de prachtig verlichte eeuwenoude stadsmuren. ’s Ochtends genieten we van een typisch Israëlisch ontbijt met warme pitabroodjes, humus, yoghurt en shakshuka – een soort tomatenstoof met chili en gepocheerde eieren. Een heerlijk begin van de reis.
De heilige stad
Jeruzalem is een unieke stad, met een bijzondere sfeer. Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar meerdere religies zo samensmelten als in Jeruzalem. Deze fascinerende stad is een heilige plaats voor drie godsdiensten: het christendom, jodendom en de islam. In de oude stad van Jeruzalem liggen heiligdommen van deze religies vlak bij elkaar. Bovendien is het een van de oudste bewoonde steden ter wereld en is het de grootste stad van het land. Jeruzalem wordt door de Israëliërs gezien als de hoofdstad van Israël, en door de Palestijnen als hoofdstad van Palestina.
Vier wijken
We wandelen langs de magische stadsmuren van Jeruzalem en gaan de Damascus Poort door. Dit was vroeger de koninklijke toegangspoort tot de binnenstad en wordt nog altijd gezien als de mooiste poort van Jeruzalem. Binnen de oude muren bevinden zich vier wijken: een islamitische wijk in het noorden, een joodse wijk in het zuidoosten, een Armeense wijk in het zuidwesten en een christelijke wijk in het westen. Iedere wijk heeft zijn eigen karakter, bezienswaardigheden en heiligdommen. We dwalen door smalle straatjes, langs kleurrijke souks, kerken, synagogen, moskeeën, theehuizen en eettentjes. Een unieke ervaring, als een wandeling door de geschiedenis. Op vrijwel iedere hoek staan kraampjes met verse vruchtensappen. We lessen onze dorst met smaakvol granaatappelsap en proeven halva en andere lokale zoetigheden.
Drie religies
We bezoeken ook de Klaagmuur. Deze muur, ook wel ‘Westmuur’ genoemd, is een overblijfsel van twee joodse tempels. In het jodendom is dit de heiligste plaats op aarde. Veel orthodox-joodse bezoekers steken na het uitspreken van een gebed een briefje in de Klaagmuur, omdat zij geloven dat menselijke gebeden via de muur opstijgen naar de hemel. Vanaf de Klaagmuur zie je op de Tempelberg de iconische rotskoepel en de Al- Aqsamoskee. De Tempelberg behoort tot de drie heiligste plekken in de islam. Niet veel verder lopen we via de beroemde Via Dolorosa langs de kruisweg die Jezus zo’n tweeduizend jaar geleden aflegde naar de Heilig Grafkerk in het christelijke deel van de stad. Jezus zou hier ook zijn begraven en daarom is dit een pelgrimsoord voor christenen.
De smaken van Israël
We lunchen op de beroemde Mahane Yehuda Market. In een van de smalle steegjes vinden we een authentie,
klein restaurantje met vier tafels. De keuze is beperkt, maar als alles op tafel staat hebben we een waar feestmaal met krokant gebakken falafel, geroosterde aubergine, taboulehsalade en boureka – kleine driehoekige deeghapjes gevuld met groenten, kaas of vlees.
De witte stad
Tijd om koers te zetten naar de kust. Na het ontbijt worden we opgehaald door onze chauffeur voor de transfer naar ons hotel in Tel Aviv. Afhankelijk van het verkeer duurt de rit ongeveer een uur. Tel Aviv is een opmerkelijke mix van hip, modern en authentiek Israël. De leukste manier om deze kleine wereldstad te ontdekken is per fiets, die je overal op straat kunt huren. Tel Aviv is niet groot, maar heeft heel veel te bieden. De vele trendy winkels, de heerlijke stranden, de verschillende wijken met ieder een eigen karakter – zoals het artistieke Neve Tzedek – en natuurlijk het bruisende uitgaansleven. ’s Avonds dineren we in het Arabische Jaffa. Dit eeuwenoude havenstadje is inmiddels onderdeel geworden van Tel Aviv. Vooral ’s avonds komen hier de straatjes tot leven.
Koffie aan de boulevard
Aan de lange Rothschild Boulevard staat de grootste verzameling Bauhaus gebouwen ter wereld en daarom staat deze plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Omdat de gebouwen wit zijn, wordt Tel Aviv ook vaak ‘de witte stad’ genoemd. Als je van architectuur houdt is dit dus zeker een aanrader. De boulevard vormt het hart van de stad, met vele restaurants, chique winkels en hotels. In het midden van de laan is een park aangelegd waar je kunt wandelen, fietsen en rustig het stadsleven kunt aanschouwen. Het is een leuke plek om koffie te drinken bij een van de gezellige kiosken.
Livemuziek bij zonsondergang
De Middellandse Zeekust van Tel Aviv is in totaal 14 kilometer lang en de 5 kilometer lange Tayalet promenade loopt langs verschillende prachtige stranden, die grotendeels in elkaar overlopen. In Tel Aviv ga je op het strand niet alleen liggen en zonnen, maar ook sporten op de fitnessapparaten op de boulevard, volleyballen in het zand en livemuziek luisteren bij een van de vele strandtenten. Wij sluiten onze reis af door samen met de locals te genieten van een schitterende zonsondergang op Drummers Beach. Wat een geweldige reis langs twee wereldsteden, elk met een geheel ander karakter.