Hook into it, mate!

Qua natuurschoon is Nieuw-Zeeland de hemel op aarde. Het heeft fjorden, vulkanen, meren, stranden, geisers, oerbossen en nog veel meer. Maar wist je ook dat de Nieuw-Zeelandse keuken zich mag rekenen tot een van de meest voortreffelijkste ter wereld? Met name de locals weten je echt te verwennen. De ingrediënten van deze lokale cuisine groeien en grazen altijd binnen handbereik en dat is te proeven! Bij deze een klein overzicht van al het lekkers dat je te wachten staat tijdens een trip naar Nieuw-Zeeland

“De Maori-cultuur kent veel bijzondere rituelen en tradities, ook als het gaat om koken”

Hangi?

Laten we beginnen bij de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De Maori-cultuur kent veel bijzondere rituelen en tradities, ook als het gaat om koken. De traditionele wijze waarop de Maori gerechten bereiden heet Hangi. Hierbij wordt een een kuil in de grond gegraven om stenen in te verwarmen. Zodra deze stenen heet genoeg zijn, wordt er een soort rek met aardappelen, vlees en groenten (klinkt eigenlijk heel Nederlands) in de kuil geplaatst. Vervolgens worden er bladeren over de kuil gelegd en wordt de boel gestoomd met water. De kuil wordt afgesloten met aarde zodat de stoom niet ontsnapt. Na zo’n drie à vier uur staat er een heerlijk feestmaal klaar. Het bijwonen van een Hangi is ontzettend gezellig en leerzaam. De Maori zijn zeer gastvrij en leren je graag meer over hun tradities, geschiedenis en cultuur

Fish & Fizzy

Het mag geen verrassing zijn dat de Nieuw-Zeelandse keuken ook veel Britse invloeden kent. Zo is menig Kiwi dol op fish & chips. Dan heb ik het ik het natuurlijk over gefrituurde vis die eerst in beslag is gedoopt en samen met dikke frieten in een stuk papier of krant wordt verpakt, klaar om mee te nemen en op te peuzelen. De locals eten deze het liefst aan het einde van een dagje strand, als de zon ondergaat. Het is wel oppassen geblazen voor meeuwen, want deze vliegende deugnieten mogen graag wat meepikken. Wil je iets te drinken bij je fish & chips? Neem een Lemon & Paeroa. Deze zoete fizzy drink is een soort mix tussen spa rood en sprite en wordt alleen in Nieuw-Zeeland gemaakt. Naast fish & chips wordt er in Nieuw-Zeeland veelvuldig genoten van meat pies. Wij hebben stroopwafels, oliebollen en stamppot. De Kiwi’s meat pie! Dit zijn met de hand gemaakte bladerdeegtaartjes gevuld met vlees, kaas of groente. Ze zijn overal te koop en kosten meestal slechts één dollar.

De kookkunsten van Pete

Wanneer je door Nieuw-Zeeland reist, kun je gemakkelijk bij de locals over de vloer komen door te verblijven in kleinschalige accommodaties. Op deze manier leer je het echte Nieuw-Zeeland kennen en krijg je de meest fantastische maaltijden voorgeschoteld. Een groot voorbeeld in mijn boekje is Crazy Pete. Samen met zijn vrouw runt Pete een zelfontworpen lodge in Makarora, een klein plaatsje op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Wie in deze lodge verblijft, geniet van een geweldig uitzicht op Mount Aspiring National Park, maar vooral van de kookkunsten van Pete. Wat dacht je bijvoorbeeld van verse gegrilde of geroosterde kip met een salade en goede wijn? Pete heeft zijn eigen pizzaoven en een Kiwi-barbecue, waardoor hij de beste gerechten van Makarora bereidt of volgens velen zelfs de lekkerste gerechten van heel Nieuw-Zeeland. Een diner met Pete begint met een ‘big proost’ en de kreet ‘Hook into it, mate!’. Geweldig toch?
Een specialiteit van Pete en een delicatesse in Nieuw-Zeeland zijn de ‘whitebait pancakes’. Zo’n pannenkoek wordt gemaakt van rauwe witvis met een geklutst ei. Deze vis is zeer speciaal en niet te koop in de supermarkt. Het is een soort kaviaar, en dat is in je portemonnee te voelen want je betaalt zeventig dollar per kilo. Volgens Pete is het ‘lekker, very lekker.

Toch uit eten?

Nieuw-Zeeland kent talloze eigenzinnige en leuke types als Pete, die er stuk voor stuk naar uitkijken om heerlijk voor je te koken. Je moet alleen weten waar je moet zoeken! Ga je toch uit eten, dan is het handig om te weten dat niet alle restaurants in Nieuw-Zeeland een alcoholvergunning hebben, waardoor je onder de regel ‘Bring Your Own’ je eigen drank mag meenemen. Daarnaast is de dresscode voor het uiteten gaan vrij informeel. Je hoeft dus niet chic gekleed als je een hapje wil gaan eten. Wat wel gewaardeerd wordt is het geven van fooi. Net als in Nederland is het hier gebruikelijk om een fooi van ongeveer 10 procent van de totaalprijs te geven.

Geschreven door TRAVELBOOK.NL

TRAVELBOOK is hét reisplatform voor en door reizigers: met de beste tips en weetjes voor iedereen die de wereld wil verkennen. In TRAVELBOOK Magazine vind je reisverhalen, hotspots van de tofste steden en routes binnen en buiten Europa. Op de door ons georganiseerde events kun je in direct contact komen met de reisspecialisten waar wij nauw mee samenwerken. Meer weten? Kijk op www.reis-events.nl

TOP VIJF WIJNGEBIEDEN IN NIEUW-ZEELAND

Vergeleken met Frankrijk is Nieuw-Zeeland een jong wijnland, maar waar Frankrijk er eeuwen over deed om perfecte wijnen te produceren, heeft Nieuw-Zeeland in nog geen dertig jaar tijd een sterke reputatie bemachtigd in de internationale wijnwereld. Het land heeft tientallen wijngebieden die over het Noordereiland en Zuidereiland verspreid liggen. Maar waar drink je de beste wijnen van het land?

Marlborough

el eens een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc gedronken? Dan kwam deze waarschijnlijk uit de wijnregio Marlborough. Met een productie van maar liefst 70 procent aan Nieuw-Zeelandse wijnen is dit namelijk de bekendste van het land.

Hawke’s Bay

Dit is de oudste wijnstreek en met 72 wijnhuizen is het ook de op twee na grootste wijnregio in Nieuw-Zeeland. Hier domineren de rode wijnen, zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah.

Central Otago

De Pinot Noir uit deze regio is van een bourgondisch kaliber.

Gisborne

De Chardonnay-hoofdstad van Nieuw- Zeeland met de meest oostelijk gelegen wijngaarden ter wereld.

Canterbury

De twee belangrijkste wijngebieden in deze regio zijn Waipara Valley en de vlaktes rondom Christchurch. Ben je een liefhebber van Chardonnay, Riesling en Pinot Noir? Dan kun je in deze wijngebieden je hart ophalen.

logo travelessence

Andere interessante artikelen

Zomaar solo door Nieuw-Zeeland

Zomaar solo door Nieuw-Zeeland

Een reis naar Nieuw-Zeeland staat bij velen op de bucketlist: de ruige natuur, het bijzondere dierenleven, de Maori-cultuur, de vriendelijke bevolking. Nieuw-Zeeland heeft het allemaal. Denk je dat Nieuw-Zeeland vooral een bestemming is voor samenreizende stellen?...

I want to ride my bicycle

I want to ride my bicycle

Wars van de drukte en de extreem hoge prijzen in booming Sydney? Beproef je geluk dan eens in Adelaide. Een compacte stad die bruist van de festivals en bovendien ook prachtige stranden heeft. Wij bezochten de intieme, aan de kust gelegen wijken Henley Beach en West...

Een jaartje Nieuw-Zeeland

Een jaartje Nieuw-Zeeland

Wat begon als een avontuurlijke onderbreking van het dagelijkse Nederlandse ritme, resulteerde in een nieuwe levensstijl. In oktober 2015 zijn Siebo en ik voor een jaar met onze toen vijfjarige dochter Sammie naar Nieuw-Zeeland vertrokken.“Als wij een rondje gaan...