Bij Lapland denk je al snel aan winterse plaatjes van besneeuwde landschappen, huskytochten, temperaturen van -20℃ en opwarmen bij een knetterend haardvuur. Maar onder het dikke sneeuwtapijt houdt zich een heel ander magisch landschap schuil. In zomers Lapland ontdek je de mooiste natuurgebieden, proef je verse ingrediënten in de Lapse keuken en maak je kennis met de Sámicultuur. En waar in de winter het noorderlicht aan de hemel verschijnt, ontdek je in de zomer een ander bijzonder natuurfenomeen: de middernachtzon.
Nét geen zonsondergang
In de zomer zakt de zon in Lapland langzaam richting de horizon, maar verdwijnt daar niet helemaal achter. Het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland wordt in een magische, oranjerode gloed gehuld en net voordat de zon ondergaat, komt hij alweer op. Je kunt je ervaring met de middernachtzon nog specialer maken, door bijvoorbeeld ’s nachts in een kano over één van de vele meren te peddelen. Of vindt een uitkijkpunt vanwaar je de indrukwekkende lichtweerkaatsingen in het water kunt bewonderen. De langste dag van het jaar wordt op veel plekken in het Hoge Noorden uitbundig gevierd tijdens midzomerfeesten.
Actief in Zweden en Finland
In Zweeds en Fins Lapland bevinden zich vele nationale parken, uitgestrekte bossen, weidse vlaktes, bergen en bergmeren. Tijdens een avontuurlijke zomervakantie kun je hier uitgebreid paardrijden, raften, mountainbiken en hiken. En ook in de zomer kun je hier op pad met husky’s. Maak bijvoorbeeld een wandeling door de bossen, waarbij de lijn van de husky aan je middel zit vastgebonden. Een bijzondere ervaring, want de enthousiaste honden nemen je maar al te graag mee op ontdekking.
In Ecopark Naakajärvi (Zweden) hike je door eeuwenoude bossen, langs diepe canyons en moerasgebieden. Een andere aanrader is een wandeling door het Nationaal Park Pallas-Yllästunturi (Finland). Wie weet spot je de ‘koning van het bos’: de eland. Helaas verstopt hij zich graag diep in de bossen, dus hij wordt niet zo heel vaak gezien. Een grotere kans heb je om een kudde rendieren tegen het lijf te lopen. De rendieren in Lapland zijn allemaal eigendom van de Sámi, de inheemse bevolking in deze regio. Ze leiden inmiddels geen nomadisch bestaan meer, maar houden hun cultuur nog altijd in ere.
Ruige Noorse natuur
Noors Lapland is ruiger dan de Zweedse en Finse gebieden, bovendien vind je hier een imposante fjordenkustlijn. Met daarbij de talloze eilanden voor de kust is het landschap hier bijna niet te vergelijken met de rest van Lapland. Op de (schier)eilandjes, die met bruggen met elkaar zijn verbonden, liggen pittoreske vissersdorpjes met die kenmerkende rode huisjes. Ze steken fel af tegen de rotsige bergen en het helderblauwe water van de fjorden. Je vindt in het Noorse Noord-Lapland ook hagelwitte stranden, ideaal voor een ontspannen dag aan het water of om te surfen. De eilandengroepen Lofoten en Vesterålen worden vaak tot de mooiste plekken van Noorwegen gerekend. Niet zo gek, want na iedere bocht die je hier neemt, verschijnt een nieuw schilderachtig plaatje. Je volgt hier de mooiste autoroutes, maar kunt er ook prachtige wandelingen maken.
Het water op in Noorwegen
Het noorden van Noorwegen is de perfecte plek voor bijzondere avonturen op het water. Ga met een RIB op zeearend- of walvissafari en trotseer in deze supersnelle boot de Noorse wateren. Je hebt nooit de garantie om wild te spotten, maar er is zeker een grote kans om plots een gigantische walvisstaart boven het water te zien uitsteken. Of wie weet komt een zeearend vlakbij om een smakelijk hapje uit zee te vissen.
Tromsø
Eén van de mooiste (en weinige) steden van Lapland is het Noorse Tromsø gelegen op 71° noord, oftewel 350 km boven de poolcirkel. In Tromsø beland je in een compleet andere wereld, want in tegenstelling tot de rest van Noors Lapland, is het hier verbazingwekkend levendig. De stad heeft niet voor niets de bijnaam ‘Parijs van het Noorden’: je komt hier voor heerlijk eten, mooie architectuur, winkels en musea. Een must-do in deze stad is een ritje met de kabelbaan naar de top (420 m) van de berg Storsteinen. Het panorama over Tromsø is vanaf hier adembenemend. Je kunt ook de trap nemen, een geweldige klim waarbij het uitzicht steeds mooier wordt.
Gastronomie: van kabeljauw tot kaas
De Scandinavische keuken is nog niet bij iedereen erg bekend. Tijd om te ontdekken! In de Lapse keuken worden eigenlijk alleen maar verse ingrediënten gebruikt en de restaurants doen hun best de gerechten schitterend te serveren. Eten is hier daardoor ook voor het oog een feestje. In Lapland wordt veel vis gegeten: nooit eerder smaakte de zalm zo puur en op de Lofoten en Vesterålen proef je natuurlijk de kabeljauw en stokvis. Deze vissen vormen hier de grootste inkomstenbron, dus je ziet ze ook overal op de menukaart. Een ware bezienswaardigheid op de Lofoten is de stokvis die hangt te drogen. Wie liever voor vlees gaat, kan kiezen voor een gerecht met rendiervlees, dat op verschillende manieren wordt klaargemaakt. Proef bovendien ook de lokale kazen, die je meestal in een ‘farmshop’ kunt kopen. En ben je aan het wandelen? Pluk in het wild de lekkerste bessen, frambozen en aardbeien.
Het weer
In Zweeds en Fins Lapland kunnen de temperaturen ’s winters de -20℃ bereiken. Juli is de warmste maand, dan kan het wel 18℃ worden. Door de ligging van Noors Lapland aan zee, zijn de winters daar iets milder. In juli stijgt het kwik hier gemiddeld tot 15℃. Kortom, in de zomer zijn de temperaturen in Lapland ideaal voor een actieve vakantie in de natuur.