Een week onderweg en we genieten volop. We weten nu al dat we dit land aan iedereen willen laten zien. Al is er wel af en toe de vraag: waarom vond ik klimmen ook al weer zo leuk? Eerlijk is eerlijk, de route is soms pittig, zeker met bepakking, maar dit land is simpelweg fantastisch. De dagen voor onze aankomst had het extreem veel geregend in Rwanda. Het rondje Kigali, dat deels over onverharde stukken loopt, is daardoor af en toe wat klunen door de modder, maar het lukt en heeft alles in zich. De drukte van de hoofdstad met zijn vele fietsers en brommertjes, het eenvoudige leven in de onverharde gebieden, de kleurrijkste wijk van Kigali én het luxe zakencentrum van de stad. Zelf hebben we nog geen druppel op ons hoofd gehad.
Stuiterend naar het Kivumeer
Elke dag is anders in Rwanda, al zijn de groene heuvels een vaste waarde. De eerste twee etappes gaan met name langs kleine landbouwgebieden, enkele rijstvelden en een koffieplantage. Na twee dagen fietsen we door het Nyungwe National Park. De kans op een bui is groot, dus we vertrekken vroeg voor 1800 hoogtemeters. 50 kilometer fietsen we door het tropisch regenwoud met alleen de geluiden van de jungle en rondspringende apen om ons heen, om aan het eind van het park in Gisakura tussen de groene theeplantages te belanden. Van daaruit fietsen we richting het Kivumeer. Het genieten wordt met de dag meer, ondanks de vele pittige heuvels. De laatste 10 kilometer van deze etappe is onverhard ‘stuiteren’, maar daar krijg je veel voor terug: afdalen, local life, vele begroetingen en prachtige uitzichten. Aan het meer houden we een welverdiende rustdag. We gaan alleen om de hoek van het hotel naar een coffee washing station, absoluut een bezoek waard.
De onverharde koninginnenrit
Overal in Rwanda treffen we een enorme gastvrijheid en behulpzaamheid, we voelen ons zó welkom. Een grote portie fruit hoort standaard bij het ontbijt, zowel in de basic als in de meer luxe hotels. In dit groene land met veel regen is er een overvloed aan groente en fruit, dus aan vitaminen geen gebrek. Een week later, vele kilometers én hoogtemeters verder, hebben we inmiddels een flinke stortbui over ons heen gehad. En dat nog wel op een volledig onverharde etappe. Nu weten we dus ook hoe het is om met rood bemodderde fietstassen aan te komen. Eigenlijk was de weg nog steeds goed te doen, alleen op sommige stukken wat gladder. De 40 kilometer onverharde etappe over de Congo Nile Trail is absoluut de koninginnenrit. Diep in de natuur, door kleine dorpjes, fantastische uitzichten. Alsof je nóg dieper in het hart van Rwanda doordringt.
Groene natuur en gele jerrycans
Wat typeert Rwanda ‘on the road’? De groene natuur, heuvels, de vaalgeel gekleurde huizen, de kleurrijke mensen, roepende en spelende kinderen. Kinderen die spelen met autobanden en stokjes, met tollen en zelfgemaakte houten steps. Waterputten waar met gele jerrycans of melkbussen water wordt verzameld. Mensen die buiten achter naaimachines werken. En uiteraard de fietsers op hun prachtige, vaak verlengde, fiets die als belangrijkste transportmiddel dient. In veel dorpen vind je uitgebreide fietswerk- en wasplaatsen. Opvallend is wel dat het alleen mannen zijn die fietsen, als vrouw op de fiets voel ik me hier dan ook heel bijzonder. Maar vooral onze huidskleur blijft nergens onopgemerkt. Continu klinkt het woord ‘umuzungu’, wat ‘blanke’ betekent in het Kinyarwanda. We worden daarna aangemoedigd met ‘courage!’ en ‘bravo!’.
Oog in oog met een olifant
Vanaf het Kivumeer fietsen we verder naar Musanze aan de voet van het Vulcanoes National Park. Onderweg krijgen we steeds meer zicht op de vulkanen. Deze plek staat bekend om de gorilla’s. Je kunt voor zo’n $1500 per persoon de dieren van heel dichtbij in het wild zien. Wij genieten in een trendy koffiebar in Musanze al genoeg van een heerlijke cappuccino. Later bezoeken we wel een ander bijzonder natuurgebied, het Akagera National Park waar de hele big five aanwezig is. Helaas, maar begrijpelijk, is dit park niet op de fiets te verkennen. De reden hiervoor wordt ons snel duidelijk wanneer we tijdens de gamedrive een olifant van dichtbij ontmoeten die ons bezoek minder leuk vindt. Hij stormt in draf op ons af. Verder zien we giraffen, zebra’s, impala’s, apen, krokodillen, topi’s en nijlpaarden. We hadden nooit verwacht in dit relatief jonge park zoveel wild te zien. Een prettige bijkomstigheid is dat een safari hier zeer betaalbaar is.
Verliefd weer naar huis
Vanuit Akagera keren we via landelijke wegen, met weer volop kleurrijke plaatjes en vrolijke Rwandezen, terug naar Kigali. Tocht volbracht, missie geslaagd, moe maar voldaan. Deze prachtige fietsroute doet alle hoogtepunten van Rwanda aan. Al zijn de indrukken onderweg, de mensen, de kleuren en uiteraard de heuvels misschien wel de échte hoogtepunten. Van de 70 uur op de fiets hebben we in totaal 1,5 uur regen gehad (januari). We zijn nóg verliefder geworden op dit land. Een veilige bestemming die nog door weinig toeristen wordt bezocht en daarmee een onontdekt pareltje is.