Een nachtelijke duik in de oceaan tijdens het midzomerlicht. Een wandeling door bloeiende bergweides op tijden dat je normaal in bed ligt. Dat klinkt al geweldig, maar weet je wat het allermooiste van dat lange licht is? Het geeft je de kans om Europa’s hoogste noorden in alle diversiteit te ontdekken, van de toendra tot de fjorden en bergen.
Het Zweeds-Noors-Finse wonderland
Een roadtrip is de ideale manier om de vele gezichten van dit Zweeds-Noors-Finse wonderland te bewonderen. In de wereld van de Sami reizen we langs honderden meren, waaronder enkele van de grootste, schoonste en helderste van Scandinavië, zoals het Zweedse Trollsjön. De reis voert soms door een licht heuvelachtig landschap, soms langs hoge bergen, die steil oprijzen uit de oceaan. We passeren de majestueuze Noord-Noorse fjorden, zoals de Långfjord en de Lyngenfjord. En soms witte stranden aan een turkooisblauwe oceaan. Hier moet je vaak wel een stukje voor rijden.
Start van de reis
Onze reis begint aan het noordelijkste puntje van de Oostzee, de Botnische Golf. Nog net onder de poolcirkel. We aanschouwen watervallen, meren en zalmrijke rivieren. Autorijden is hier rustgevend, met achter elke bocht een nieuwe verrassing. Nadat we de poolcirkel overgestoken zijn, wordt het landschap langzaam glooiender. Het noordoosten van Zweeds-Lapland is het bergachtigste deel van Zweden. Hier is ook het eerste nationale park van Europa te vinden: Abisko. In de zomer intens groen, dankzij de vele rivieren en watervallen. Met de kabelbaan kun je het Aurora Sky Station bezoeken op de Nuolja-berg. Vanaf dit punt kunnen we bijna 10% van Zweden zien liggen.
Pas op: overstekend wild
Gaandeweg komen we langs de drie zeeën, de Botnische Golf, de Atlantische Oceaan en de Barentszzee. We ontdekken eilandengroepen die tot de spectaculairste ter wereld worden gerekend. Het is werkelijk een wereld van kolkende rivieren tjokvol zalm, canyons en gletsjers. In deze gebieden is de lucht nog zo puur als het vroegere Europa. Op veel plekken langs de route wonen meer rendieren dan mensen. Met een beetje geluk worden onze autoritten vertraagd door overstekende rendieren. We houden onze ogen wijd open om bijzondere diersoorten te spotten, zoals wolven en elanden.
Parijs van het noorden
We steken de grens over naar Noorwegen en rijden een route grotendeels langs de Atlantische Oceaan. Naar Harstad, een stadje op het scharnierpunt van twee eilandengroepen: de beroemde Lofoten en de Vesterålen. Die laatste zijn buiten Noorwegen minder bekend en daardoor rustiger, maar het doet niets af aan de schoonheid. De oceaan rond deze eilandengroep staat bekend om de walvissen. Er zijn wat auto-uren nodig om te komen op de beste plek voor walvissafari (Andenes) of voor de mooiste ‘scenic routes’ over de Lofoten en Vesteralen. We vervolgen de reis naar Tromsø, ‘het Parijs van het noorden’. In deze noordelijkste universiteitsstad ter wereld tussen de fjorden, kun je ‘s werelds noordelijkste brouwerij bezoeken. Ook kun je een midzomernachtconcert bijwonen in de IJszeekathedraal voor een bijzonder optreden in een dito omgeving. De architect liet zich bij de bouw van de kathedraal inspireren door de Noord-Noorse natuur.
De wereld van de Sami
De Sami leefden eeuwenlang van de rendieren die zij volgden op hun migratie van de zomer- naar de winterweides in Finland, Noorwegen en Zweden. Bij deze trektochten was de Lapportenberg een essentieel herkenningspunt voor de nomadische herders. Die zien we al snel op deze reis. We rijden langs de Lyngen Alpen, onderweg naar Alta. Hier bewonderen we prehistorische rotstekeningen die tot de UNESCO Werelderfgoedlijst behoren. De futuristische Noorderlichtkathedraal laat weer een heel andere kant van het land zien.
Op de poolcirkel
Op naar Finland! We passeren het nationaal park Stabbursdalen, met ’s werelds noordelijkste dennenbos en maken een stop in Karasjok, waar het Sami-parlement sinds 2000 gevestigd is. Inari is hét centrum voor de Sami-cultuur in Finland. Het ligt aan een van de grootste meren van Finland, met meer dan 3.000 eilandjes. In het Inari Sami Museum komen we meer te weten over de cultuur van de Sami. Onze tocht voert verder zuidwaarts naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins-Lapland. Het ligt praktisch op de poolcirkel, die we op verschillende manieren kunnen oversteken. Onderweg naar het vliegveld slenteren we in Luleå tussen de eeuwenoude Zweedse huisjes van Gammelstad om nog één laatste keer authentiek Zweden in ons op te nemen.